nieuws

Robinia goed alternatief voor tropisch hardhout

bouwbreed

Als alternatief voor tropisch hardhout biedt Beckers houthandel het Europese hardhout Robinia. Dit is een houtsoort, die door het bedrijf uit Hongarije wordt geimporteerd.

Deze Robinia of pseudo acacia wordt volgens het bedrijf op een verantwoorde wijze voor het milieu geexploiteerd. Het bedrijf vindt dat op grond van een technische specificatie in de vorm van de Duitse DIN 68364 de Robinia de vergelijking met tropisch hardhout kan doorstaan. Uit de DIN blijkt dat Robinia valt in de Resistenzklasse 1. Dat is dezelfde klasse als waaronder de houtsoorten teak, basralocus, bilinga, merbau, greenheart en azobe vallen. In dit overzicht ontbreekt de houtsoort kastanje, die volgens Houthandel P. Beckers BV te Tegelen, op het ogenblik vaak als alternatief voor tropisch hardhout wordt gepropageerd. “Deze houtsoort heeft echter technische eigenschappen, die in het niet vallen in vergelijking met Robinia”, aldus L.C.M.S. Jansen van het bedrijf. “Bovendien is kastanje in feite alleen als rondhout te leveren. Daar komt bij dat het prijsverschil tussen Robinia en kastanje is te verwaarlozen.

Hardheid

Er zit nog een belangrijk voordeel aan Robinia. Dit hout combineert de hardheid van tropisch hardhout met de snelle groei van de Europese naaldhoutsoorten. De Robinia komt in Nederland overigens voor als park- en laanboom. Het plantmateriaal van deze boom was destijds niet zo geweldig”, zo zei Jansen. “Vandaar dat het hout in ons land zo grillig van vorm is. Het levert voor de zagerij te weinig rendement op. Een pluspunt voor de boom is echter, dat hij als vlinderbloemige in staat is, stikstof uit de lucht te binden, wat goed is tegen de verzuring van de aarde. Verder levert de bloesem nog acasiahoning op.”

In Oost-Europa is de Robinia op grote schaal aangeplant om wind- en watererosie te voorkomen. Tot de val van het IJzeren gordijn zijn de handelscontacten met de meeste Oosteuropese landen verre van eenvoudig geweest. Momenteel zijn de handelscontacten volgens Beckers dusdanig, dat een constante aanvoer van dit hout kan worden gegarandeerd. “De bosbouw is in deze landen zodanig, dat er absoluut geen sprake is of is geweest van roofbouw. Daarvoor was en is het stempel dat de overheid op de economie drukt te zwaar”, aldus Jansen.

Minder grillig

“Verder is er na de Tweede Wereldoorlog in die landen plantmateriaal gekweekt, dat minder grillige bomen oplevert, een voorwaarde om zagerijen rendabel te laten functioneren. Desondanks heeft de Robinia of pseudo-acacia twee belangrijke beperkingen. Het is nooit zo recht als een grove den of fijnspar en is niet zo lang. Daardoor is slechts rondhout te leveren tot 250 cm lang. Bij gezaagd houd zijn lengten te bereiken tot 300 cm. Het gebrek aan lengten van gezaagd hout is tegenwoordig echter op te heffen door het toepassen van vingerlassen.

De meest waardevolle eigenschap van de Robinia is zijn duurzaamheid”, zo stelt Jansen. “Zelfs op de grens van lucht en water is deze 30 jaar of meer. Dit maakt het hout heel geschikt voor toepassing in damwanden, beschoeiingshout, vlechtschermen, gevelbetimmering en het maken van rabatdelen, maar ook voor meubels, traptreden en vloeren. Eigenlijk is het overal voor te gebruiken, als men rekening hout met zijn beperkingen. De prijs is lager dan van tropisch hout. Globaal gesproken varieert de prijs voor Robinia tussen de f. 800 en f. 1400 per m2”, aldus Jansen.

Reageer op dit artikel