nieuws

Peinemann Kranen BV investeert in toekomst

bouwbreed

De eerste maanden van 1995 hebben voor Peinemann Kranen BV meer dan ooit in het teken gestaan van investeringen in de toekomst. Niet alleen werd de materieelvloot belangrijk uitgebreid maar men verwierf tevens het ISO- en VCA-certificaat.

De belangrijkste investering gold de aanschaf van vijf nieuwe generatie’ -kranen van de Duitse kranenfabrikant Mannesmann Demag, die betrokken werden via de Nederlandse importeur Van der Spek uit Vianen. In een aflevering is het Peinemann-kranenpark nu uitgebreid met twee 40 tons AC 95 kranen, twee 50 tons AC 155L kranen en een 80 tons AC 205 kraan.

Naast deze uitbreiding werd nog geonvesteerd in een tweetal 2,6 tons hydrostatisch aangedreven Italmacchine’s van het type Agrilift 2607S terwijl tevens ook nog een 33 tonmeter HIAB 330 autolaadkraan op een Volvo FH12 tandemas trekker, uitgevoerd met laadbak, aangeschaft.

Het bedrijf Peinemann bestaat al ruim veertig jaar. In de bloeiperiode van de Rotterdamse havens stichtte de heer F.W.Peinemann in 1954 de firma Peinemann. De bedrijfsactiviteiten bestonden indertijd uit de verhuur van vorkheftrucks inclusief bediening aan stuwadoorsmaatschappijen in de Rotterdamse havens.

Parallel aan de expansie van de op- en overslagactiviteiten van de Rotterdamse haven tot de grootste haven ter wereld, groeide Peinemann BV in korte tijd uit tot een van de grootste verhuurbedrijven in de regio Rotterdam.

Kranen

De bedrijfsactiviteiten werden in 1976 uitgebreid met een afdeling voor de verhuur van mobiele kranen met bediening. In een korte periode werd een gediversificeerde vloot opgebouwd met verschillende types hydraulische telescoopkranen, varierend in hefvermogens van 5 tot 400 ton.

Meer dan 35 rups-, ruwterrein-, wegterrein- en autokranen vormen momenteel het kranenpark van Peinemann BV. Dit kranenpakket wordt steeds aangepast aan de eisen van de klant en aan vernieuwingen in de markt. In dit verband heeft Peinemann, als eerste kraanverhuurbedrijf in Europa, mini-rupskranen aan zijn vloot toegevoegd.

Overnames

Een niet onbelangrijk deel van de activiteiten van Peinemann worden praktisch naast de deur van dit in Hoogvliet gevestigde bedrijf uitgevoerd op de terreinen van de verschillende petro-chemische bedrijven die in het Botlek/Europoort gebied gevestigd zijn. Ten behoeve van de activiteiten op dit gebied ontwikkelt Peinemann ook speciaal materieel. De hydraulische bundeltrekker, waarvoor wereldwijd grote belangstelling bestaat, is daar een exponent van.

In antwoord op de toenemende vraag om ook zware en volumineuze lasten te verplaatsen en te installeren, waarbij kranen slechts een geringe rol spelen, werd in 1985 de afdeling poservices opgericht.

Als gevolg van een overname in 1993 door Peinemann BV van Louis Reyners te Amsterdam en Crepa in Rijswijk ontstond het bedrijf Crepa Reyners Groep BV. Dit bedrijf houdt zich hoofdzakelijk bezig met de import, verkoop en lease van Nissan vorkheftrucks en Rocla intern transportmaterieel.

Het belang op de markten van intern transport werd in 1994 vergroot door de overname in 1994 van Stokvis Kalmar BV. Dit bedrijf houdt zich bezig met het importeurschap van de Kalmar LMV vorkheftrucks en intern transportmaterieel. Als gevolg van deze overnamen werd het bedrijf in een Holding omgezet, waarvan Peinemann Kranen BV een dochteronderneming is.

Het belangrijkste kenmerk van de nieuw aangeschafte Mannesmann Demag hydraulische telescoopkranen is de mastlengte. De AC95- kranen hebben een hoofdmastlengte van 32,3 meter, welke nog verlengd kan worden met een klapjib tot 41,5 meter of 49,9 meter.

De 50 tonner AC 155L is uitgerust met met een hoofdmast van 40 meter, terwijl verlenging van de mast door middel van een klapjib mogelijk is tot 49,2 respectievelijk 57,6 meter. Deze opgaande lijn’ wordt voortgezet bij de 80 tons AC 205 kraan die is uitgerust met een hoofdmast van 50 meter lengte en een dubbele klapjib van 9,2 of 17,6 meter waardoor een maximale hijshoogte van 67,6 meter kan worden bereikt.

Door deze mastlengtes ke hijshoogtes bereikt worden die voorheen alleen in zwaardere klassen geboden werden. Bij de aanschaf heeft, omdat deze kranen veel dienen te werken in beperkte ruimten (petro-chemische industrie), ook de compacte transportafmeting en de meer-assige besturing een rol gespeeld.

Italmacchine

De aangeschafte Italmacchine’s krijgen bij Peinemann een dubbele functie. Enerzijds zullen deze machines worden ingezet als trekker voor het transport van de zogenaamde bundels (een type warmtewisselaar dat op o.m. raffinaderijen gebruikt wordt) terwijl anderzijds de laad- en losfuncties, voor ladingen tot maximaal 2,6 ton, gebruikt worden.

De verreikers zijn uitgerust met een lastmomentbegrenzer en voorzien van SGS-keuring voor werk in Nederland en Belgie.

Met de aanschaf van een Volvo FH12 trekker heeft Peinemann een multifunctioneel werkpaard in huis gehaald.De tandemas-trekker is uitgerust met kraan, demontabele transportbak en schotel.

De compacte drieassige Volvo, uitgerust met de 33 tonmeter HIAB 330 kraan completeert in wezen het kranenpakket voor speciale doeleinden. Naast de mogelijkheid om zelfstandig te ke laden en lossen, is de kraan uitermate geschikt voor het uitvoeren van hijswerk in beperkte ruimten, zoals het installeren van machines. De kraan is volledig beveiligd door een lastmomentbegrenzer en wordt bediend door een gediplomeerde kraanmachinist. Met behulp van de radiografische afstandsbediening kan de kraanmachinist millimeterwerk verrichten.

Door de demontabele transportbak kan de Volvo, al dan niet in combinatie met de laadkraan, gebruikt worden voor het interne transport van compacte ladingen zoals machines of onderdelen. Voor de zware en volumineuze transporten beschikt Peinemann over diverse uitschuifbare semi-diepladers.

Het bedrijfsbeleid van de Peinemann-bedrijven kent een sterke gerichtheid op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. Voortvloeiend uit dit ondernemingsbeleid heeft de directie van Peinemann Kranen BV een veiligheids- en kwaliteitsbeleid geformuleerd dat gericht is op het bieden van een optimale waarborg, zodat kan worden voldaan aan de met opdrachtgevers overeengekomen voorwaarden en door de overheid gestelde eisen.

Veiligheid/kwaliteit

Om een en ander te bereiken, te behouden en continue te verbeteren, maakt het bedrijf gebruik van diverse beheerssystemen, te weten de kwaliteitseisen volgens NEN-EN-ISO 9002, de produkteisen ten aanzien van kraanverhuur volgens de eisen van de Stichting Certificatie Kraanverhuurbedrijf (SCK) en de Arbo- en milieu-eisen volgens de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA).

De bijbehorende certificaten werden tegelijk met het symbolisch overhandigen van de Demag-kranen aan het bedrijf ter hand gesteld.

De vijf nieuwe Demag-kranen op een rij. Een gebeurtenis die men bij Peinemann Kranen BV vrijwel zeker niet meer zal aantreffen gezien de nu reeds benodigde inzetbaarheidsgraad van dit materieel.

Een van de twee 2,6 tons hydrostatisch aangedreven Italmacchines van het type 2607S die naast hun verreikerswerk ook dienst zullen gaan doen als trekker voor luchtgeremde aanhangwagens.

Reageer op dit artikel