nieuws

Oprichter en directeur Starke Diekstra onverwacht overleden

bouwbreed

Ing. F.F.A. Diekstra, oprichter en directeur van het bouwadviesbureau Starke Diekstra, is donderdag onverwacht overleden. Hij is veertig jaar geworden, zo heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

Frans Diekstra kwam de afgelopen maanden herhaaldelijk in het nieuws na een machtsstrijd om zijn bedrijf. In december vorig jaar werd hij geschorst als directeur. Zijn collega-directeuren S. Verwoert en S. Menheere hadden hem opzij geschoven na ruzies over de te volgen koers. Beiden wisten zich destijds gesteund door grootaandeelhouder Parnib. Diekstra, die op dat moment 45 procent van de aandelen bezat, werd zelfs de toegang tot het kantoor geweigerd.

In januari sloeg Diekstra echter terug. De machtsverhoudingen in het bedrijf waren inmiddels dusdanig gewijzigd dat hij voldoende steun had om terug te keren als directeur. Verwoert en Menheere ruimden daarop, net als de voltallige raad van commissarissen, het veld. Het bestuursconflict ging ook over de te volgen strategie. Diekstra was een voorstander van internationale expansie en gebruik van nieuwe computertechnieken zoals virtual reality. Daarmee wordt met behulp van de computer en een speciale helm een kunstmatige wereld gecreeerd, waarin de kijker in het bouwontwerp kan ‘rondwandelen’.

Strategische koers

Zijn tegenstanders vonden Diekstra te hard van stapel lopen. Het bouwadviesbureau biedt werk aan 200 mensen. De laatste cijfers dateren van 1993, toen Starke Diekstra een nettowinst boekte van – 2,1 miljoen op een omzet van – 31,4 miljoen.

De overige twee leden van de holdingdirectie, A. van der Valk en H. de Jonge, nemen de taken van Diekstra voorlopig waar. Donderdag zouden juist de jaarcijfers over 1994 worden gepresenteerd en mededelingen worden gedaan over de gang van zaken en de strategische koers van de onderneming. Die presentatie zal nu geen doorgang ke vinden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels