nieuws

Omzet cement in Duitsland in 1994 met 10% gestegen

bouwbreed

Het Bundesverband der Deutschen Zementindustrie e.V. te Keulen meldt, dat in Duitsland de omzet van cement in 1994 met 10,4% is gestegen. In het westen bedroeg de stijging 7,2% en in het oosten 27,1%. In totaal werd 33,8 miljoen ton cement afgezet, waarvan 27,5 miljoen ton in het westen en 6,3 miljoen ton in het oosten.

De omzet steeg vooral door de toename van de woningbouw. De hypotheekrente is relatief laag en investeerders verwachten dan ook gunstige rendementen. Bovendien liep eind 1994 de regeling voor het aftrekken van rente af. Voor veel opdrachtgevers was dat aanleiding om vervroegd te beginnen met de bouw. Een deel van de 573.000 nieuwe woningen zijn gebouwd voor eigenaar-bewoners. De meeste zijn echter gerealiseerd in opdracht van investeerders. Het zijn overwegend flats en appartementen.

De Duitse cementindustrie heeft volgens haar zeggen veel last van oneerlijke concurrentie van producenten in Polen en Slowakije. Er wordt steeds meer cement op de markt ‘gedumpt’ tegen relatief lage prijzen. In 1994 is 7 miljoen ton cement geimporteerd, waarvan 5,7 uit het oosten van Europa en 1,2 miljoen ton uit de Europese Unie. Door de ‘dumping’-praktijken wordt slechts 53% van de capaciteit van de cementfabrieken in het oosten van Duitsland benut.

Reageer op dit artikel