nieuws

Noors Akerconcern past organisatie aan

bouwbreed

Het Noorse bouw- en offshoreconcern Aker gaat de organisatiestructuur ingrijpend wijzigen. Doel is de bescherming tegen schadevergoedingseisen in verband met het Sleipner-debacle van 1991.

Verzekerings- en oliemaatschappijen vorderen van dochtermaatschappij Norwegian Contractors (NC) 2,5 miljard kronen (ruim f. 600 miljoen); NC was de bouwer van dit betonnen boorplatform, dat in augustus van genoemd jaar omviel. Aker brengt de cement- en bouwmaterialenmaatschappijen onder in een aparte onderneming, die na een kapitaaluitbreiding aan de beurs zal worden genoteerd. Dit opent tevens in principe de weg naar de vorming van een Scandinavisch cementconcern. Dit laatste tegen de achtergrond van het samenwerkingsverband Scancem dat nu precies een jaar geleden werd aangegaan met het Zweedse Euroc. Overigens is nog de vraag of Scancem kan blijven voortbestaan, omdat in de Europese Commissie grote twijfels bestaan, of hiermee niet de regels omtrent de vrije concurrentie worden overtreden.

NC komt onder de moedermaatschappij; de betontechnologie wordt ondergebracht in een nieuwe maatschappij ‘Nye NC’, evenals de olie- en gastechnologie.

De organisatorische wijzigingen moeten formeel nog worden goedgekeurd door de overheid (in verband met met name fiscaal-technische kwesties), maar Akerconcernchef Tom Ruud hoopt dat de nieuwe structuur in het najaar operatief kan zijn.

Reageer op dit artikel