nieuws

Nederlandse bouwers meest internationaal

bouwbreed Premium

Uit een vergelijking tussen tien Europese landen blijkt dat de bouw in Nederland verreweg het sterkst geonternationaliseerd is. De grote concerns bereiken hier 41 procent van hun omzet in het buitenland. Een beduidend kleiner percentage behalen de op de tweede plaats komende Franse ondernemingen (31procent). Daarna volgt de bouwsector van Italie en Groot-Brittannie (28procent) en Denemarken (27procent). Portugal, Finland en Zweden komen uit op 14procent en Spanje op 13procent.

De cijfers zijn afkomstig van het Deense marktanalysebureau European Construction Research (ECR) en zijn het resultaat van een onderzoek naar de orderportefeuilles in 1994 van de 300 grootste bouwondernemingen in deze landen.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Deense weekblad Mandag Morgen’, geeft tevens aan dat de middelgrote concerns ‘ dat wil zeggen met een omzet tussen de f. 300 miljoen en een miljard gulden ‘ in het buitenland overal op dezelfde problemen stuiten als het gaat om management, financiele basis en het voldoen aan eisen op het gebied van markt- en produktontwikkeling. De middelgrote ondernemingen lopen daardoor het risico in de concurrentie met de grote concerns geheel het onderspit te delven, en ýf te worden opgekocht, ýf zich uiteindelijk te moeten beperken tot de eigen markt.

Voor de desbetreffende tien Deense bedrijven is een en ander des te nijpender omdat deze allemaal tot de middelgrote categorie behoren. De problemen worden duidelijk geollustreerd door de magere winst op de primaire bedrijvigheid. Bij een gezamenlijke omzet van omgerekend f. 5 miljard was die winst slechts f. 80 miljoen.

Vooral de buitenlandse orders leveren vaak uiterst teleurstellende winstmarges op of in veel gevallen ook verlies. De oorzaken zijn een onprofessionele en onsystematische aanpak in het buitenland, aldus ECR.

Reageer op dit artikel