nieuws

Marcon Nederland BV gaat zijn kranenpark drastisch vernieuwen

bouwbreed Premium

Met de aanschaf van zes RTF 40-3 kranen van het merk Tadano-Faun heeft Marcon Nederland BV een eerste en belangrijke stap gezet op de weg van het investeringsprogramma dat loopt tot het jaar 2000.

Marcon Nederland BV staat voor een periode waarin het kranenpark van dit bedrijf vrijwel geheel gemoderniseerd zal worden. Voor wat betreft de in de branche geldende economische levensduur ligt dit enigszins voor de hand daar de laatste grote investeringen in, met name 30, 40 en 50 tons kranen, dateert van 1988.

In de praktijk zal dit betekenen dat de komende jaren in totaal zo’n 70 kranen zullen worden aangeschaft. Deze kranen zullen de klassen bestrijken van 7 tot 300 ton. Al met al een potentieel waar menig kranenleverancier zijn vingers bij zal aflikken.

Een belangrijk uitgangs punt bij deze vervangingsoperatie zal zijn dat Marcon het aantal merken drastisch wil gaan beperken en uiteindelijk maar met twee of drie verschillende producenten /importeurs in zee zal gaan.

Een van de kraanmerken die hier duidelijk hoge ogen in gooit is Tadano Faun, in Nederland geimporteerd door Hitachi te Oosterhout.

Daarnaast lijkt het tevens voor de hand te liggen dat de andere of een van de anderen Mannesmann Demag zal zijn gezien het feit dat tijdens deze zomer twee 120-tons kranen van dit merk bij Marcon zullen worden afgeleverd.

Procedure

Om tot een een afgewogen keuze te komen heeft Marcon Nederland BV voor een procedure gekozen die onder meer een testperiode gedurende zes maanden inhield.Gedurende periode onderzocht men bij Marcon niet alleen de techniek van de verschillende kranen maar ook de exploitatiekosten en, wat voor Marcon erg belangrijk was, de functie van de importeur als onderdeel van het produkt. Uiteraard speelden de aanschafkosten ook een rol in in het aanschaffingsproces maar deze was slechts ondergeschikt.

Dat deze onderzoeksprocedure grondig werd uitgevoerd blijkt onder meer uit het feit dat er zelfs kranen uit deze klassen werden ingehuurd om een juist totaalbeeld te verkrijgen. De onderzoeksperiode werd afgesloten met een uitvoerige veld-test waarbij een twintigtal Marcon kraanmachinisten gedurende een dag met drie verschillende kranen dienden te werken. De zes kranen die Marcon nu gekocht heeft zijn van het model RTF 40-3, een 40 tons drie-asser all-terrainkraan met 6 x 6 aandrijving, die voor wegtransport kan worden omgeschakeld naar 6 x 4.

De kraan wordt aangedreven door een krachtige Mercedes Benz OM 401 LA watergekoelde dieselmotor die een vermogen afgeeft van 213 kW bij 2100 omw/min. Gecombineerd met zijn ZF 6 WG 200 powershift transmissie en 6 x 4 aandrijving komt de kraan tot een rijsnelheid over de weg van 70 km/uur.

RTF 40-3

De RTF 40-3 is een compacte kraan met een lengte van 11,28 meter, een hoogte van 3,38 meter en een breedte van 2,5 meter. De minimum draairadius bij 6 x 6 aandrijving is slechts 3,9 meter terwijl de maximale draairadius 10 meter bedraagt.

De telescopische mast bestaat uit vier segmenten en komt tot een lengte van 30 meter. De mast kan verlengd worden met een vakwerkjib van 9,05 meter terwijl er ook nog een dubbel opklapbare jib geleverd kan worden die de mast kan verlengen met 8,70 of 15,45 meter waardoor de maximale lengte boven de 47 meter uitkomt. Ter vergroting van de inzetbaarheid kan de jib opgetopt worden over 0, 15 of 30 gr. .

Drie van de in totaal zes kranen van het type Tadano-Faun RTF 40-3 welke door Marcon Nederland, in het kader van van hun ingrijpende investeringsprogramma hebben aangekocht.

Reageer op dit artikel