nieuws

Luchtspouw in spouwmuur moet tenminste 40 mm zijn

bouwbreed Premium

De luchtspouw in een spouwmuur van baksteen moet tenminste 40 mm breed zijn, om problemen met doorslaand vocht te voorkomen.

Dat is het dringende advies van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). Bij een smallere spouw is het risico op vochtproblemen te groot, zo staat in KNB-uitgave ‘Baksteen’. De functie van de luchtspouw is het afvoeren van doorslaand vocht. Baksteen is geen waterdicht materiaal, en na langdurige regen is de binnenzijde van het buitenspouwblad dan ook nat. Als het metselwerk van het buitenblad in aanraking komt met de tegen het binnenblad bevestigde isolatie, ontstaat een ‘vochtbrug’.

Op die plaats kan de isolatie vochtig worden en haar functie deels verliezen. Bovendien kan het vocht doorslaan en tot problemen in de constructie leiden. Daarom moeten vochtbruggen tussen het buiten- en het binnenblad vermeden worden.

Volgens het KNB biedt een spouwbreedte van 40 mm voldoende zekerheid. Die maat zou dan ook een vast gegeven moeten zijn in het ontwerp en tijdens de uitvoering.Het KNB gaat met haar advies verder dan de bestaande regelgeving. In de richtlijn NPR 2652 ‘Vochtwering in gebouwen’ wordt 30 mm als minimum genoemd. De Stichting Bouwresearch te Rotterdam adviseert in de Standaarddetails voor de Energiezuinige Woningbouw SBR-200 een spouw van 30 tot 40 mm.

Problemen

Volgens een studie van het Bouwcentrum levert een bredere luchtspouw geen constructieve problemen op. De afstand tussen de spouwbladen mag oplopen tot 150 mm, mits er voldoende spouwankers worden gebruikt. De dikte van de spouwankers moet wel worden aangepast aan de breedte van de spouw.

Het ontwerpen met een te smalle spouw kan verschillende problemen veroorzaken. Bij de uitvoering kan de metselaar zijn of haar hand niet goed kwijt achter de stenen en moet steeds de isolatie wegduwen. De specie kan hier en daar in contact komen met de isolatie.

De voornaamste reden echter om een spouw breder te maken is dat het vocht aan de binnenzijde van het buitenblad goed wordt afgevoerd.

De luchtspouw in een spouwmuur moet tenminste 40 mm zijn. De hoeveelheid en de dikte van de spouwankers moet worden aangepast aan de breedte van de spouw.

Reageer op dit artikel