nieuws

Kabinet wil positie wao’ers verbeteren

bouwbreed

Het kabinet wil jaarlijks f. 400 tot f. 500 miljoen uittrekken voor het verbeteren van de positie van wao’ers. Ruim f. 300 miljoen is bestemd om gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan de slag te helpen.

De rest wordt gebruikt voor het scheppen van een inkomensvoorziening voor oudere wao’ers die bij herkeuring hun uitkering kwijtraken. Zij krijgen waarschijnlijk tot hun 65ste recht op verlengde ww. Dat is een uitkering op bijstandsniveau, waarbij geen rekening wordt gehouden met het eigen vermogen van de betrokkene of het inkomen van zijn partner. Staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken zal dit vermoedelijk nog deze week aan de Tweede Kamer laten weten. Hij zal daarbij ook bekendmaken welke versoepelingen hij wil aanbrengen in de wao-keuringen. Zowel de keuringsnormen als de uitvoeringspraktijk worden aangepast.

Aanleiding voor deze veranderingen is een rapport van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen. Daaruit blijkt dat de wao-keuringen bijzonder hard uitpakken voor de betrokkenen. Zij worden vaak goedgekeurd voor functies die ze niet aanke of waarin nauwelijks emplooi te vinden is. Vooral wao’ers die bij de wetswijziging van 1 augustus 1993 al een uitkering hadden zijn de dupe. Het College van toezicht sociale verzekeringen verwacht dat het aantal arbeidsongeschikten dit jaar tot onder de 850.000 zal gaan dalen. Begin 1994 waren er nog 920.000 wao’ers.

Reageer op dit artikel