nieuws

Investeerders Schonefeld willen zich terugtrekken

bouwbreed

De besluitvorming inzake de Berlijnse vliegvelden is onberekenbaar. Plotseling eist Brandenburg voor de uitbreiding van het bestaande vliegveld Schonefeld met ‘Terminal West’ en ‘Germania-Werft’ een plangoedkeuringsprocedure (Planfeststellungsverfahren). De chartermaatschappij Germania heeft daarop besloten niet naar Schonefeld te komen.

Germania wilde in Schonefeld 70 miljoen DM investeren om er vliegtuigen van het type Boeing 737 te ke ontvangen. De vliegveld-holding Berlin Brandenburg Flughafen Holding (BBF) heeft wel een bouwvergunning van de gemeente Schonefeld voor de terminal West die 737 miljoen DM moet gaan kosten. Het stationsgebouw heeft alleen maar zin als een vliegtuigmaatschappij ook over transport en afhandelingsterreinen aan de bestaande start- en landingsbanen kan beschikken. Hiervoor moet nu een plangoedkeuringsprocedure op gang worden gebracht die wel twee jaar in beslag kan nemen.

Deze vertraging heeft een domino-effect tot gevolg. Een besluit van de raad van Toezicht BBF om met de bouw van de terminal in 1996 te beginnen is onwaarschijnlijk aangezien het afhandelingsgebouw op basis van de huidige ontwikkeling van passagiersaantallen enkele jaren onbenut zou staan.

Airport City

Komt Terminal West er niet in 1996 dan wordt ook de privaat gefinancierde ontwikkeling ‘Airport City’ niet gerealiseerd. Het financieringsmodel is mede gebaseerd op de verhoogde afschrijvingsmogelijkheid die voor de nieuwe Bundeslander geldt en die in 1996 afloopt.

Airport City moet met 200.000 m2 netto bebouwingsoppervlakte aan hotels, congrescentra en winkels een aanvulling zijn op het stationsgebouw. Gunther Schachtner, directeur van de Berlijnse vestiging van de poontwikkelaar Corona, de realisator van Airport City, drukte het zo uit: “Airport City en Terminal West hebben elkaar nodig. Ze functioneren alleen als ze gelijktijdig worden gebouwd.”

De Flughafenholding BBF, Germania en Corona gingen er tot nu toe van uit dat slechts een eenvoudige bouwvergunning voldoende was voor hun respectieve bouwplannen. Volgens burgemeester Joachim Wolff (SPD) van Schonefeld dreigt er een catastrofe als de investeerders het laten afweten.

Reageer op dit artikel