nieuws

Hongaren willen vorstelijk pand opknappen

bouwbreed

Het Hongaarse genootschap zonder winstoogmerk ‘Koninklijk kasteel Godollo’ wil deze voormalige vorstelijke onderkomen restaureren tot de barokke parel die het ooit was. De Hongaarse minister F. Baja voor milieu hoopt dat eind volgend jaar een deel van de ruimtes in tentoonstellingsruimten is herschapen. Een aparte attractie moet de winterrijhal van keizerin Elisabeth worden. Bovendien komt er vanaf 1997 een luxe hotel in een deel van het kasteel. Directeur J. Erdei van het genootschap deelde eerder mee dat al 2,5 miljard forint voor de restauratie beschikbaar is.

Dit is voor een belangrijk deel afkomstig uit overheidsgeld, maar ook door particuliere geldverschaffers opgebracht. Bij elkaar is voor een volledige renovatie echter vier miljard forint nodig. Het kasteel Godollo ligt op zo’n 20 kilometer oostelijk van Boedapest en behoort tot de grootste en belangrijkste barokke bouwwerken van Europa. Bouwmeester Andreas Mayerhoffer realiseerde het in de jaren ’40 van de 18e eeuw voor de Hongaarse adellijke familie Grassalkovich. Met 17.000 vierkante meter bebouwd grondoppervlak is het een van de grootste barok-kastelen in Europa.

Reageer op dit artikel