nieuws

Hoge Raad: huurder alleen aansprakelijk voor zelf uitgevoerde verbouwing

bouwbreed

Veranderingen die zijn aangebracht in een huurwoning komen bij beeindiging van de huur voor rekening van de vertrekkende huurder, maar dat geldt niet voor de wijzigingen die de huurder bij zijn intrek in de woning aantrof ook al ging hij toen met de reeds aangebrachte veranderingen akkoord.

Tot deze conclusie komt de Hoge Raad in een rechtszaak die twee huurders hebben gevoerd tegen de Stichting Woningbouw Gemeente Stadskanaal. Deze Stichting presenteerde de vertrekkende huurders een rekening van negenduizend gulden toen zij in april l989 van de Oranjestraat 21 in Stadskanaal wilden verhuizen naar Nieuwe Pekela.

De rekening werd verhoogd tot elfduizend gulden toen het paar, dat amper kan lezen en schrijven, in gebreke bleef met de betaling. De voormalige huurders hielden echter vol dat ze met de wijzigingen aan ondermeer de schoorsteenmantel niets te maken hebben omdat ze het huis in die staat in 1971 hebben gekregen.

De kantonrechter in Winschoten en de rechtbank in Groningen gaven de woningstichting gelijk. Maar de Hoge Raad, waar het paar in cassatie is gegaan, vindt dat de rechtbank onderscheid had moeten maken tussen herstelkosten van veranderingen die door de huurders zelf zijn aangebracht en de herstelkosten van veranderingen die in 1971 al waren aangebracht.

De Hoge Raad heeft beslist dat deze laatste categorie herstelkosten niet voor rekening van de vertrekkende huurders komt.

Reageer op dit artikel