nieuws

Grootste zonne- energiepo in bedrijf genomen

bouwbreed

Op vrijdag 2 juni wordt een zonne-energiepo voor de bloembollendroging bij Dames en Werkhoven BV te Lisse in gebruik genomen. Het is het grootste zonne-energiepo dat tot nu toe in Nederland is geinstalleerd. Op het dak van een bloembollenschuur zijn zonnecollectoren met een oppervlakte van 1200 m2 geplaatst. De warmte van de zon wordt via het medium water opgeslagen in een ondergronds vat onder de schuur.

Op de momenten dat er warmtebehoefte is voor het drogen van de bollen, dan wordt het water naar de ‘sneldroogwand’, gevoerd, waarin verwarmingselementen zijn opgenomen, die worden gevoed door het opgeslagen warme water. Het water wordt tevens benut voor vloerverwarming. Het po wordt in gebruik gesteld door drs. L. Knegt, plaatsvervangend directeurgeneraal van het ministerie van Economische Zaken.

Reageer op dit artikel