nieuws

Groots eerbetoon aan Gustav Mahler

bouwbreed

Ter gelegenheid van het fantastische Mahlerfeest deze maand in het Concertgebouw te Amsterdam hebben diverse platenmaatschappijen een flinke hoeveelheid (her)uitgaven met muziek van deze componist op de markt gebracht. Voor wie deze ongeevenaarde gebeurtenis met optredens van wereldberoemde orkesten, dirigenten en solisten niet kon bijwonen is in ieder geval de gelegenheid geschapen om zich thuis onder te dompelen in Mahlers magnifieke klankzeeen.

Ik laat een paar belangrijke uitgaven de revue passeren. Sony pakt het gelijk flink aan en brengt een doos uit met de complete symfonieen, aangevuld met enkele andere werken in de vermaarde uitvoeringen van Leonard Bernstein, de New York Philharmonic en het London Symphony Orchestra. Dit zijn uiterst doorleefde, emotionele en soms eigenzinnige interpretaties van deze grandiose composities waarmee Bernstein veel affiniteit had. Bij de vocale solisten horen we onder andere Janet Baker wen Sheila Armstrong.

De opnamen uit de jaren ’60 hebben een technische bewerking ondergaan en klinken mede daardoor voortreffelijk. Heerlijk dat deze uitvoeringen nu voor een spotprijs te koop zijn. (Sony SX 12K 68304, twaalf cd’s).

Deutsche Grammophon zet Pierre Boulez dit jaar flink in het zonnetje ter gelegenheid van diens zeventigste verjaardag. Een hele reeks nieuwe cd’s zijn of worden uitgebracht, waaronder de eerste Mahler-opname van deze dirigent.

Het betreft de zesde symfonie, op een cd, speelduur meer dan 79 minuten met de Wiener Philharmoniker. Het resultaat mag er zijn: het orkest speelt magnifiek, waarbij vooral de lyriek van het langzame deel betoverend is, maar ook de andere delen klinken fantastisch. De opname is indrukwekkend. (DG 445 835-2).

Op hetzelfde label komt Claudio Abbado met Mahlers achtste symfonie, de Symphonie der Tausend, gespeeld door de Berliner Philharmoniker. Het is Abbado gelukt deze kolossale compositie een huiveringwekkend intense lading mee te geven die, als u tenminste goede apparatuur heeft, haast verpletterend de kamer inkomt.

Ook de vocale solisten zijn bewonderenswaardig, maar wat verwacht je anders met namen als Cheryl Studer, Sylvia McNair, Anne Sophie von Otter en Bryn Terfel. Ten slotte nog een woord van lof voor de uitmuntend gezongen belangrijke koorgedeelten. Een aangrijpende uitgave, zonder meer. (DG 445 843-2, twee cd’s)

Op RCA is een dubbel-cd verschenen met werken voor viool/altviool en piano van Robert Schumann. Deze composities dateren uit zijn laatste levensjaren en worden vaak wat minder gewaardeerd omdat Schumanns geestesziekte – hij is in 1856 krankzinnig gestorven – deze muziek nadelig beinvloed zou hebben. Dat hiervan geen sprake is, bewijzen de prachtige uitvoeringen door violist Pinchas Zukerman en pianist Marc Neikrug die eerder onder meer de vioolsonates van Beethoven zo schitterend vertolkten.

De sonates 1 en 2 klinken heel fraai en ook de Phantasiestucke, Drei Romanzen en Marchenbilder worden warm en met grote overgave gespeeld. De plaatjes zijn heel mooi opgenomen. (RCA 09026 68052-2, twee cd’s voor de prijs van een) Gek op Pavarotti, Domingo en Carreras? Dan mag u absoluut de RCA dubbel-cd met opera-aria’s en enkele liederen, gezongen door de tenor Jussi Bjorling niet missen. Op de plaatjes staan vermaarde opnamen uit de jaren 1950 tot 1959 waarnaar ik twee uur en 36 minuten op het puntje van mijn stoel heb zitten luisteren. Elke beroemde aria krijgt een uitvoering zo subliem dat in veel gevallen de drie beroemde hedendaagse tenoren dit niveau niet halen. De opnamen zijn digitaal bewerkt, klinken uitmuntend, maar wat belangrijker is: Bjorlings zangkunst is in de meeste gevallen wonderbaarlijk.

(RCA 7431 1 24281-2, twee cd’s voor de prijs van een)

Wie van Vivaldi iets meer wil horen dan de Vier Jaargetijden moet eens luisteren naar een nieuwe Teldec-cd met concerten voor twee tot vier solo-instrumenten. De werken worden uitgevoerd door Il Giardino Armonico, Milano, een in 1985 opgericht kamerensemble dat op authentieke instrumenten speelt. Op het plaatje staan zes concerten voor twee of meer violen en/of cello’s en de uitvoeringen daarvan klinken heerlijk fris met fraaie, hemels mooie langzame delen. Zeer geslaagde opname. (Teldec 4509 94552-2, tot eind juni flink in prijs verlaagd).

Reageer op dit artikel