nieuws

Duitse vastgoedmagnaat Schneider opgepakt

bouwbreed

Na een vlucht van dertien maanden is de Duitse bouwondernemer Jurgen Schneider (61) in Miami aangehouden. FBI-agenten arresteerden Schneider toen hij in een gehuurde auto voor een bank in Miami wachtte.

Tegen hem was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd via Interpol. Zijn vrouw Claudia werd korte tijd later aangehouden in de luxe flat in Miami waar het echtpaar onder valse naam woonde.

De bouwleeuw’ uit Frankfurt heeft onder valse voorwendselen kapitaal geleend, op grote schaal belastingen ontdoken en rond zeven miljard DM schulden gemaakt en verdween april 1994 met de noorderzon. Hij bezat chique winkelgalerijen, kantoorgebouwen en hotels op toplocaties in veertien Duitse steden. Zijn voorliefde ging uit naar de restauratie van historische gebouwen. Toen duidelijk werd dat hun rijk in elkaar zou storten pakten de Schneiders hun koffers, nadat ruim 200 miljoen mark was overgemaakt naar Zwitserse bankrekeningen.

De FBI was samen met Duitse rechercheurs meer dan een jaar lang in de Verenigde Staten op zoek naar het echtpaar. Onduidelijk is wie het echtpaar bij de vlucht geholpen heeft. Volgens goed ingelichte kringen werd het tweetal begeleid werd door een louche figuur, met nauwe contacten tot de Amerikaanse CIA en internationale wapenhandelaren.

Deutsche Bank, de grootste bank in Duitsland, heeft veel kritiek gekregen wegens de lichtzinnige kredietverlening aan Schneider. De Bank heeft Schneider aangeklaagd wegens vervalsing van huurcontracten in verband met de financiering van een po in Frankfurt. De bank heeft 1,2 miljard mark van de bouwmagnaat tegoed aan leningen voor acht projecten. Die heeft de bank inmiddels overgenomen. Slechts drie van die poen waren voltooid. Met twee moest nog worden begonnen.

Schneider voorgeleid voor een Amerikaanse rechter van onderzoek die beslist of de redenen voor zijn uitlevering in overeenkomst met de Amerikaanse wetgeving zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels