nieuws

Drijvende waterkering krijgt proefopstelling

bouwbreed

Van de drijvende waterkering zoals bedacht door Van den Noort uit Kampen wordt een proefopstelling op ware grootte gemaakt.

Drie bedrijven hebben zich verenigd om het idee van de heer Van den Noort uit te werken. Betonson, Decostone en Aduco besloten tot het maken van een proefopstelling om te ke laten zien dat de oplossing ook in de praktijk werkt. Omstreeks begin juni moet de opstelling gereed zijn. De waterkering bestaat uit een betonnen goot waarin zich een polyester drijfwand bevindt. De goot wordt geheel in de dijk of kade ingebouwd en is enkel zichtbaar door een circa 20 cm brede afdichting.

Vulpijpje

Als het water stijgt en een zeker niveau heeft bereikt, loopt de goot via een vulpijpje vol en gaat de keerwand drijven. Zodra het water weer zijn normale stand bereikt loopt het water via een afvoerpijp uit de goot en zakt de polyester wand terug in de goot.

Dijken

De keerwand kan volgens de uitwerkers van de ideeen worden toegepast in dijken, kaden, rondom industriegebieden en rondom huizen, boerderijen en kassen. En wel op plaatsen waar een permanente verhoging niet nodig of wenselijk is.

Reageer op dit artikel