nieuws

Dorpsrel in gemeente Vries over aanleg riolen

bouwbreed Premium

Bewoners van de gemeente Vries zijn boos op het gemeentebestuur omdat ze moeten betalen voor de aanleg van riolering. Het gaat om een bijdrage van f. 3000 per aansluiting. De plaatselijke landbouwvereniging geeft het advies de aannemer niet op het erf toe te laten.

De Landbouwvereniging in de dorpen Ubbena en Rhee trok het eerst aan de bel. In deze dorpen moeten 52 woningen worden aangesloten op het riool. Ook in de rest van het ‘buitengebied’ van de Drentse gemeente moeten rioleringen worden aangelegd. In totaal gaat het om circa 400 woningen, zodat de bewoners van het ‘buitengebied’ gezamenlijk f. 1,2 miljoen moeten opbrengen. Dat wil zeggen als ze contant betalen want wie kiest voor een betalingsregeling is f. 1400 duurder uit, vanwege de rente die dan moet worden betaald.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Vries zijn niet alleen de bewoners van Ubbena en Rhee boos over de eigen bijdrage. “De ontevredenheid hierover is algemeen, maar het gaat om een politiek besluit dat vorig jaar al is genomen en dat moet worden uitgevoerd”, aldus de woordvoerder.

De Landbouwvereniging vindt dat de eigen bijdrage die de bewoners moeten betalen discriminerend is omdat andere delen van Vries niet hoefden te betalen voor de aansluiting. De woordvoerder van de gemeente bevestigt dit. “Vroeger kregen we subsidie voor het aanleggen van rioleringen, maar nu die is afgeschaft, zijn we genoodzaakt om de kosten voor een deel in rekening te brengen van de bewoners.”

Het bestuur van de de landbouwvereniging verwijt de gemeente dat zijn mening niet is gevraagd toen de plannen voor de riolering werden besproken. De organisatie overweegt een advocaat in de arm te nemen om te onderzoeken of het besluit van de gemeente kan worden teruggedraaid. De kans daaarop is echter klein, aldus J. Van Es, bestuurslid van de landbouwvereniging omdat het besluit van de gemeente al is genomen. Niettemin blijft de vereniging van mening dat de eigen bijdrage te hoog is.

Reageer op dit artikel