nieuws

Dodewaard krijgt piramide van Romein Beton cadeau

bouwbreed Premium

De gemeente Dodewaard heeft een betonnen ‘piramide’ cadeau gekregen van Romein Beton. Het is het eerste exemplaar van dit nieuwe straatmeubilair. De piramide is bedoeld voor jongeren, om op te zitten en bij rond te hangen.

Het betonnen straatmeubel werd onthuld door A.D. Harinck, burgemeester van Dodewaard. Het idee is van H. Nijland, wethouder van Duiven. Hij ontwierp het ‘Jongeren Ontmoetingspunt’ (JOP), inmiddels ook wel ‘hangplek’ of ‘jeugdpiramide’ genoemd, om een einde te maken aan de overlast van rondhangende jongeren in een woonbuurt in de gemeente Duiven. De vormgeving van de piramide is zodanig, dat hij altijd bescherming biedt tegen de wind. Bovendien is hij bestand tegen vandalisme. Er zitten geen bouten, moeren of andere bevestigingsmiddelen aan het meubilair. De onderdelen worden koud in elkaar geschoven. De piramide kan dan ook eenvoudig verplaatst worden.

De betonnen piramide bestaat uit zes elementen die samen bijna 10 ton wegen. Hij is 3,5 meter hoog en neemt een oppervlak in beslag van 4 bij 4 meter. Het straatmeubel kan overal geplaatst worden, want de fundering maakt deel uit van de constructie.

Jongerenbeleid

Romein Beton BV te Dodewaard produceert de piramide met bruin cement. Per exemplaar kost het meubilair ongeveer f. 12.000. Uiteraard kan de piramide met zijn zestien zitplaatsen ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Romein Beton denkt daarbij aan rustplaatsen langs fietsroutes, schoolpleinen, recreatiegebieden, bushokjes en parkeerplaatsen. Romein Beton verwacht daarom een behoorlijke belangstelling voor het betonnen straatmeubilair.

Als ontwerper heeft Nijland recht op een deel van de opbrengst bij de verkoop van elke piramide. Dit geld wordt gestort in een fonds, dat door een stichting zal worden beheerd. Uit het fonds zullen jaarlijks uitkeringen gedaan worden aan verenigingen en instellingen die zich bezighouden met het jongerenbeleid in de gemeente Duiven.

Reageer op dit artikel