nieuws

Beton gemaakt met verduurzaamd hout

bouwbreed

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Rennes in Frankrijk is het mogelijk om beton te maken met verduurzaamde houtkorrels. Er zijn tien verschillende mengsels onderzocht door A. Bouguerra van de Groupe Physique Environnement van de Universiteit. Daarbij bleek dat er geen vermindering van de kwaliteit van het beton hoeft op te treden.

Voordelen van hout als toeslagmateriaal zijn het lichte gewicht en de thermisch isolerende eigenschappen. Behalve verduurzaamd hout is door de onderzoekers ook gebruik gemaakt van klei als grondstof, in poedervorm. Niet alleen de isolatiewaarde van beton met hout is hoger dan van beton met bijvoorbeeld grind als toeslagmateriaal.

Het blijkt zelfs mogelijk om een beton met klei en hout samen te stellen met een hogere druksterkte dan van gewoon beton. Bouguerra presenteerde de uitkomsten van het onderzoek tijdens het 13e CIB World Building Congress te Amsterdam.

Reageer op dit artikel