nieuws

ARD bouwt studio naast Reichstag

bouwbreed

De nieuwe Berlijnse studio van het Erste Deutsche Fernsehen (ARD) komt pal naast het Reichstaggebouw. De camera’s ke bij wijze van spreken de parlementarische handelingen direct registreren. De vormgeving van het nieuwe gebouw met panoramablik op de Reichstag is van de architecten Ortner en Ortner. Zij wonnen hiermee de ontwerpprijsvraag.

De ligging van het radio- en televisie is op de hoek Wilhemstrasse en Spree-oever, midden in de parlementswijk. Het nu nog brakke bouwterrein ligt aan de achterzijde van het Robert Koch Instituut van de Humbolt Universitat. Naast de Reichstag heeft het ARD-complex nog een andere prominente buur, namelijk het Bundes-presseamt, liggend tussen Neustadtischer Kirchstrasse und Bunserstrasse.

De bouw van de Berlijnse studio, inclusief 20 naastgelegen woningen, begint in de loop van 1996. De bouwdirectie wordt gevoerd door Sender Freies Berlin en de Westdeutsche Rundfunk. De 160 medewerk(st)ers, onder wie 60 journalisten, moeten op het moment van de verhuizing van de Bundestag van Bonn naar Berlijn in 1999 hun intrek in het nieuwe complex ke nemen. De totale investering voor deze 4700 m2 netto-studio-oppervlak bedraagt 140 miljoen DM.

Reageer op dit artikel