nieuws

Amsterdam zegt nee tegen stadsprovincie

bouwbreed Premium

De Amsterdamse bevolking heeft woensdag massaal ‘nee’ gezegd tegen de vorming van een stadsprovincie en de opsplitsing van de stad in dertien gemeenten. Bijna 40 procent van de Amsterdammers bracht zijn stem uit bij het referendum over de stadsprovincie en de bebouwing in Sloten van het weilandje de Vrije Geer.

Voor de geldigheid van de volksraadpleging was een opkomstpercentage van 34,1 nodig. Van de kiezers stemde 92,6 procent tegen de stadsprovincie. Ruim 87 procent sprak zich uit tegen de bebouwing van het weilandje.

Wat burgemeester Patijn betreft is een opsplitsing van de hoofdstad nu van de baan. Volgens hem betekent de uitslag niet dat de bevolking tegen regiovorming is, maar wel dat ze zich verzet tegen het verdwijnen van de stad als bestuurlijke eenheid. Het massale ‘nee’ van de Amsterdammers betekent volgens Patijn ook niet dat hij moet opstappen als voorzitter van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), de voorloper van de stadsprovincie.

De burgemeester vindt dat betrokkenen de komende maanden stevig moeten nadenken over alternatieven voor het huidige voorstel van een stadsprovincie. Staatssecretaris Van de Vondervoort van binnenlandse zaken liet zich in gelijke bewoordingen uit. Ze noemde de uitslag een “belangrijk signaal, maar niet doorslaggevend”.

PvdA-fractievoorzitter E. van der Laan zei dat Amsterdam nooit meer een plan voor de opdeling van de stad op tafel moet leggen. Zijn D66-collega Robbers vindt dat de Amsterdammers het gemeentebestuur gevoelig op de vingers hebben getikt. Hij kan zich niet voorstellen dat zijn Tweede-Kamerfractie niet naar de uitslag luistert. VVD-fractievoorzittter Houterman beschouwt de uitslag als een nederlaag voor zijn partij.

Reageer op dit artikel