nieuws

Afvalhout geschikt voor geluidscherm

bouwbreed Premium

Op de Cobouw-infodag Afvalhout op dinsdag 16 mei in het Carlton President Hotel te Maarssen, houdt P. Prins van PD. Texolite uit Dokkum een betoog over zijn bijdrage in het gebruik van sloophout. Hij heeft van sloophout houtcementplaten ontwikkeld, die goed geschikt blijken te zijn voor onder andere het vervaardigen van geluidschermen. Over de vele gebruiksmogelijkheden van deze platen schreven we reeds uitgebreid in Cobouw.

Volgens Prins was dit materiaal in eerste instantie dan ook bestemd voor gebruik in de woning- en utiliteitsbouw. Het produkt is nu verder ontwikkeld in de richting van de toepassing als geluidabsorberend scherm tegen verkeerslawaai. Daarvoor heeft het bedrijf het Innovatie Centrum Friesland in de arm genomen, dat op zijn beurt het Haagse bureau Van Dorsser raadgevende ingenieurs heeft ingeschakeld. Dorsser heeft intensief onderzoek naar de platen verricht. Uit het onderzoek is gebleken, dat bij de toepassing van twee verschillende samenstellingen van het Texolite-produkt de beste resultaten worden bereikt. Het gaat daarbij om de juiste vezelgrootte, de soortelijke massa en de hoeveelheid bindmateriaal.

Reageer op dit artikel