nieuws

Afdekking van sparing goed herkenbaar maken

bouwbreed Premium

“Niet een beetje stom”, zegt Arie van D. in het ziekenhuis van Nieuwenhuizen. Z’n been is geopereerd en hij heeft ‘overal pijn’. Geen wonder. Want Van D., die in Nieuwenhuizen in de nieuwbouw van Kooptop bezig was op de vierde laag een cementdekvloer te leggen, tilde van de ruwe vloer een plaat weg die boven een sparing lag. Hij stapte vervolgens voorwaarts in het zelfgemaakte gat en viel vier meter diep.

“Met dat gebroken been kom ik er goed af”, zegt Arie, “de chirurg heeft er een plaat ingezet. Natuurlijk, ik heb pijn, maar dat gaat wel over.” Uitvoerder Z. W. van Blokbouw BV is het met hem eens als het om de mate van stommiteit gaat. “Wie stapt er nou in een sparing waarvan hij zelf de afdekplaat heeft weggetild? We hebben mensen van de onderaannemer wel niet woord voor woord uitgelegd hoe de situatie hier op de vierde laag was, maar Gladvloer BV heeft alle lagen gedaan en zowel op de tweede als op de derde laag waren soortgelijke sparingen. Ze zijn nodig voor de leidingen voor al die kassa’s van Kooptop.”

Veel aandacht

W. beklemtoont “nota bene nog zoveel aandacht te hebben besteed aan de veiligheid bij die sparingen. Vanaf de ruwbouw beveiligen we ze met leuningen, bevestigd met klembalusters. Dat doen we gelijk met het bekisten. Voordat de vloerenleggers beginnen, halen wij de leuningen weg. We dekken de sparingen dan onmiddellijk af met platen, die vastgezet zijn op baddingen. Dat gebeurt op zo’n manier dat verschuiven eigenlijk niet mogelijk is.”

Volgens W. worden de platen niet vastgezet aan de vloer: “We willen ze zo klein mogelijk houden in verband met de cementdekvloer die moet worden aangesmeerd. De vloerenlegger behoort die vloer tegen de afdekking aan te smeren; dat werkt het beste. Ik snap echt niet waarom Van D. aan die plaat is gaan tillen? Ik weet ook niet of hij nieuw was op het werk. Maar ja, Gladvloer BV had hem dan toch moeten instrueren?”

Deskundige erbij

Blokbouw BV heeft als beleidsuitgangspunt, dat bij elk ongeval Aboma+Keboma wordt ingeschakeld. Een deskundige van de Gezamenlijke Dienst Veiligheid Aannemingsbedrijven (GDVA) onderzoekt dan hoe het ongeluk kon gebeuren. In een rapport geeft hij de oorzaak (of oorzaken) aan. Bovendien adviseert hij hoe in de toekomst ongevallen van een vergelijkbaar type ke worden voorkomen.

De veiligheidskundige van Aboma+Keboma was twee uur na het telefoontje van uitvoerder W. bij het Kooppo. Hij trof de situatie aan zoals die direct na het ongeval was.. De houten plaat van een meter bij eentwintig was net niet mee in de sparing gevallen.

De veiligheidskundige kreeg ook toestemming een goed uur later even in het ziekenhuis met het slachtoffer te praten. Die spijt had en zichzelf wel voor z’n kop kon slaan als die toch al niet pijn deed.

Arie van D. bevestigde in feite het verhaal van de uitvoerder van Blokbouw: “We waren met z’n tweeen bezig met die vloer. Toen ik bij het afreien van de cementdekvloer last had van de afdekking van de sparing, besloot ik de plaat maar even weg te halen. Ik dacht, ik kantel die afdekking even om maar ik moet terwijl ik dat deed het gat in zijn gestapt. Of ik nou m’n evenwicht verloor of gewoon stomweg vooruit stapte, weet ik niet meer. Maar ik lag ineens beneden met een hoorbaar geknapt been. Voortaan kijk ik wel uit bij zo’n sparing, pijnlijke les trouwens”.

Preventie

De veiligheidskundige kon het toch niet alleen maar stom van Van D. vinden: “Het wegnemen van een afdekking gebeurt in de bouw elke dag en, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, regelmatig stapt er iemand in de geopende sparing.

Zou in het geval van Van D. de sparing vantevoren goed zijn vastgezet, dan zou er anders tegen het probleem zijn aangekeken. Van D. had dan solide aandacht aan het openen van de sparing moeten schenken; hij had dan z’n zorgeloze stap waarschijnlijk niet gemaakt”.

De aanbevelingen die de veiligheidskundige aan die conclusie vastknoopte luidden:

– maak de afdekkingen van sparingen herkenbaar met een heldere ‘gevaarkleur’ zoals bijvoorbeeld oranjerood;

– kies verder een van de onderstaande oplossingen:

a) leg sparingen van onderuit dicht, dus onder tegen de vloer aangeklemd;

b) zorg ervoor dat de afdekking van de sparing niet boven de betonvloer uitsteekt, zodat er bij het afreien geen problemen ontstaan;

c) hang als afdekken problemen geeft in de sparing een veiligheidsnet op dezelfde hoogte als de betonvloer;

d) laat het wapeningsnet doorlopen tot het moment dat het echt noodzakelijk is het te verwijderen.

Realistisch

Gevraagd naar garantie voor veiligheid in dit soort sparingsgevallen, toonde de veiligheidskundige zich realistisch: “Kom nou, ik ben teveel man van de praktijk om niet te weten dat ook bij klussen met risico iemand er wel eens niet helemaal met z’n hoofd bij is. We moeten het risico zo klein mogelijk maken door de betrokkene even met z’n neus op de feiten te drukken”.

De veiligheidskundige voegde aan z’n opmerking toe dat Aboma+Keboma altijd klaarstaat om ook in bijzondere situaties preventieve adviezen te geven. Men kan altijd terecht bij:

Aboma+Keboma

tel. 08380-31481

fax 08380-32013

Postbus 141

6710 BC Ede

Bezoekadres:

Pascalstraat 9, Ede

Reageer op dit artikel