nieuws

Voorzitter cao-delegatie H. Mol: ‘Weigering overleg is onverantwoordelijk’

bouwbreed Premium

“In maatschappelijk opzicht is het volstrekt onverantwoordelijk dat onderhandelaars bij de bouw-cao blijven weigeren met elkaar te overleggen. De stakingen blijven immers voortduren. Ik heb nu een nieuw compromis voor de vut voorliggen, het struikelpunt in deze onderhandelingen, maar vooralsnog heb ik geen ruimte gekregen van de onderhandelaars. Ik hoop dat hier deze week verandering in komt.”

Dat zegt voorzitter H. Mol van de cao-onderhandelingsdelegatie voor de bouw aan het begin van de vijfde stakingsweek in de branche.

Mol zegt zich ernstig zorgen te maken over de stagnerende onderhandelingen. “De eerste onderhandelaars, van zowel werknemers- als werknemerszijde, willen niks. Ze willen niet praten en ze willen geen bemiddelaar. Ik heb zelf (onder meer vorige week, red.) een aantal keren geprobeerd enige beweging in de onderhandelingen te krijgen. Ik krijg echter geen ruimte. Als ik mijn ideeen nu naar buiten breng wordt ik door de bonden als een vooruitgeschoven pion gezien, terwijl de werkgevers denken dat ik de onderhandelingen wil voeren in plaats van Vahstal. Mijn speelruimte is dus minimaal.”

Vreselijk arrogant

Mol wil niet inhoudelijk ingaan op de vut-voorstellen die hij in gedachten heeft. Wel wil hij kwijt dat het met name om de affinanciering (van bestaande ‘vut-gevallen’) gaat, die volgens hem een geweldige financiele last vormt, en waar een compromis mogelijk moet zijn.

Volgens eerste onderhandelaar namens de bonden, B. Visser, zijn het de werkgevers die de onderhandelingen frustreren. “Ik heb mevrouw Dekker (NVOB-voorzitter) voor de radio horen zeggen dat Vahstal afgelopen weekend contact met ons zou opnemen. Ik heb niks gehoord. Fatsoenlijk als wij zijn geven we hem nog even de tijd. Daarna zullen we zelf het contact forceren, als dat nodig is. Ik verwacht dat dit deze week zal gebeuren.” Visser voegt eraan toe de houding van werkgevers ‘vreselijk arrogant’ te vinden.

Onderhandelaar G . Wildeman van de bouwbond CNV laat weten dat de bonden vorige week, tijdens informeel overleg, ‘enige ruimte’ hebben gegeven in de onderhandelingen over die affinanciering. Volgens hem wilden de werkgevers toen ineens meer, zoals het bekorten van de overgangsregeling voor de vut. “Dat stelde ze nota bene voor”, aldus een verontwaardigde Wildeman, “terwijl het AVBB in een persbericht van enkele weken geleden al heeft laten weten akkoord te gaan met een overgangsregeling van vijf jaar. Dat is terug-onderhandelen in plaats van te zoeken naar een constructieve oplossing.”

Geblokkeerd

Volgens werkgeversonderhandelaar Vahstal hebben de bonden helemaal geen ruimte gegeven in de drie informele onderhandelingsronden die vorige week hebben plaatsgevonden. “Ruimte…? Ze hebben alle mogelijkheden geblokkeerd”, zo reageert Vahstal. Volgens hem ligt het probleem bij de bonden, die “als je een poosje in hun richting meepraat” je in een bepaalde hoek proberen te dwingen. “Als werkgevers houden wij steeds vol dat de bonden met een sluitend verhaal moeten komen, dat binnen het budget past. Maar de bonden blijven proberen om op punten af te tikken, terwijl wij een structurele aanpak van het cao-pakket voorstaan.” Ten aanzien van de vut wijst Vahstal erop dat de bonden hebben laten weten akkoord te gaan met een vut van 375% vanaf 57 jaar, ingaande over vijf jaar. “Als ze dat zo’n mooie regeling vinden waarom laten ze dat dan niet morgen ingaan. Dat heb je alle problemen opgelost.” Ten aanzien van een ontmoeting aan de onderhandelingstafel laat hij weten “dat de bonden welkom zijn, zij het zonder ultimatum”.

Kostuums

De vakbonden gaan intussen door met het voeren van ludieke acties. Zo werden gisteren bij het kantoor van het AVBB in Den Haag per postkoets 30.000 handtekeningen van stakers afgeleverd. In historische kostuums vroegen actieleiders de werkgevers in te stemmen met tien cao-zaken waar de werknemers recht op zouden hebben. Directeur Van Rooij van het AVBB liet weten de boodschap aan de onderhandelingsdelegatie te zullen overbrengen.

Reageer op dit artikel