nieuws

Stukadoor-werkgevers beraden zich over cao

bouwbreed

Vandaag krijgen de bouwbonden van FNV en CNV van de drie werkgeverspartijen bij de cao voor het Stukadoors-, Afbouw- en Terrazzobedrijf te horen of het overleg over een nieuw cao kan worden hervat. Tegelijk met de bouwvakarbeiders gingen de leden-stukadoors van de bouwbonden in staking wegens het ontbreken van een principe-akkoord.

De twee vakbonden hebben een dringend beroep op de werkgevers gedaan om de cao-onderhandelingen op zeer korte termijn te hervatten. Ze deden dat tegelijkertijd met de mededeling dat er van hun kant enige concessies te verwachten waren.

Zo gaan de bonden nu akkoord met een nieuwe loonstructuur voor zowel jeugdigen als volwassenen, waardoor een zogenaamde instroomschaal kan worden gecreeerd. Daarnaast ke de bonden zich vinden in het werkgeversvoorstel de prijscompensatie niet langer per 31 december uit te betalen, maar pas in het nieuwe kalenderjaar. Ook ten aanzien van de eis de ww-uitkering aan te vullen doen de bonden water bij de wijn. Ze zijn bereid de collectieve financiering hiervan los te laten en te vervangen door een individuele verantwoordelijkheid van de werkgever.

De bonden handhaven overigens wel hun voorstellen inzake een eindejaarsuitkering aan wao’ers en doorbetaling van 100 procent van het loon bij ziekte. Wel is men bereid maatregelen af te spreken, die het ziekteverzuim in de bedrijfstak verder omlaag moeten brengen.

Niet op hoofdpunten

De onderhandelaars van de Nederlandse Vereniging van Plafondbedrijven, de Vereniging Terrazzo- en Vloerenbedrijven en de Nederlandse Aannemers Vereniging van Afbouw- en Stukadoorswerken buigen zich over deze voorstellen en denken vandaag de bouwbonden een antwoord op hun oproep te ke geven.

Eerste onderhandelaar E.J. Eleveld liet ons echter weten dat het er wel op lijkt dat de bonden forse concessies doen, maar op hoofdpunten komen ze de werkgevers op geen enkele punt tegemoet.

Als er donderdag as. overigens geen cao voor deze branche is overeengekomen wordt er voor de stakers een terugkomdag gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht, waar ook alle nog werkende collega’s voor worden uitgenodigd.

Reageer op dit artikel