nieuws

Strengere milieu-voorschriften voor elektrobedrijven

bouwbreed

De Vereniging Milieudefensie vindt dat er strengere milieuvoorschriften moeten komen voor de circa 15.000 metaal- en elektrobedrijven in Nederland. De afdeling Almelo van Milieudefensie voerde hierover een proefproces bij de Raad van State.

Het proefproces was gericht tegen de milieuvergunning van een verwarmingsbedrijfje uit Klazienaveen. Milieudefensie eiste dat aan de vergunning extra voorschriften worden verbonden om de afvalstroom en het energieverbruik te verminderen.

Bijvoorbeeld de verplichting om afvalstoffen te scheiden en energiezuinige apparatuur aan te schaffen. Ook moet er volgens Milieudefensie een registratiesysteem komen voor alle gebruikte grondstoffen, zodat gecontroleerd kan worden of er in het bedrijf schadelijke stoffen omgaan. Gemeenten vinden het vaak niet nodig extra milieumaatregelen te stellen voor kleine bedrijfjes, die relatief weinig vervuilend zijn. Milieudefensie vindt dat dit wel zou moeten, omdat de duizenden bedrijfjes samen veel vervuilen en energie verbruiken. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Reageer op dit artikel