nieuws

Roemrucht adviesbureau maakt wederopbouwfeesten niet mee

bouwbreed

Bouwcentrum Advies vindt rust na aanpassing bij PRC

Bouwcentrum Advies bestaat niet meer. Het roemruchte bouwadviesbureau gaat op in PRC Management Consultants. Door de fusie ontstaat het grootste onafhankelijke adviesbureau in Nederland op terrein van onder andere de bouw en infrastructuur. De naam van het nieuwe bedrijf PRC Bouwcentrum.

Het Bouwcentrum heeft een lijdensweg achter de rug. De laatste jaren kwam dit bouwadviesbureau alleen nog maar in het nieuws als er weer eens werd gesneden in de organisatie. Het instituut was het symbool van de na-oorlogse wederopbouw en bouwde een reputatie in binnen- en buitenland op op het gebied van woningbouw. Op het hoogtepunt werkte er meer dan vierhonderd mensen.

“Bij Bouwcentrum Beheer, de eigenaar van onder ander Bouwcentrum Advies, werken nu nog 150 mensen, daarvan werkt de helft bij Advies”, aldus ing. W.A.M. Ceelen, directeur Bouwcentrum Advies. Hij is sinds juli 1994 bezig om het bedrijf “marktconform te maken”. Zijn voorganger Ron Bult slaagde daar niet in en vertrok vanwege verschil van inzicht. De aanpassing was dringend nodig omdat het bedrijf financieel aan de grond zat.

Groeien

Volgens Ceelen is de reorganisatie bijna afgerond. “Omzet, resultaat en kwaliteit van de dienstverlening zijn gegroeid. Het laatste traject van de aanpassing doen we dan gezamenlijk met PRC, zodat alles goed op elkaar kan worden afgestemd. Het bewijs dat we weer op de goede weg zijn, is dat we de Helpdesk Bouwbesluit voor VROM aan het opzetten zijn.”

Voor PRC is de verwerving van Bouwcentrum Advies een volgende stap in het groeiproces. Eind vorig jaar werd ter versterking van adviezen op vlak van bedrijfshuisvesting Partners Plus uit Rotterdam overgenomen. Op termijn verwacht men zich ook Europees te gaan ontwikkelen. “De nieuwe onderneming is betrokken bij bouwpoen met een waarde van f. 3 miljard per jaar”, aldus drs. ing. D.J. Kras, de nieuwe directie-voorzitter. “We zijn betrokken bij de uitbreidingsplannen van Luchthaven Schiphol en de Betuweroute. De komst van Bouwcentrum Advies betekent niet dat we breder gaan worden. Engineering en organisatie-advies zullen we niet gaan doen.”

Moeilijk

Volgens PRC ontstaat door de fusie met Bouwcentrum Advies een adviesbedrijf met een omzet van f. 36 miljoen en een resultaat f. 2,5 miljoen. Vergeleken met de cijfers van 1993, de laatste die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd, is dat meer dan een verdubbeling.

De fusie is een uiterst gecompliceerd proces omdat de aandelen van Bouwcentrum Advies in handen zijn van Bouwcentrum Beheer en deze weer het bezit is Stichting Bouwcentrum. De aandelen van PRC – de uitvoerende organisatie – zijn gestald in PRC Platform, dat op haar beurt weer in bezit is van de 85 medewerkers van PRC.

Een nieuwe holding zal 100 procent van de aandelen PRC Bouwcentrum krijgen. Op termijn krijgen alle medewerkers van het bedrijf de mogelijkheid aandelen te verwerven in de nieuwe holding. Op dit moment krijgt Stichting Bouwcentrum nog een belang van 45 procent en de huidige medewerkers van PRC 55 procent.

Reageer op dit artikel