nieuws

Pritzker-architectuurprijs voor Tadao Ando

bouwbreed

De 53-jarige Japanse architect Tadao Ando is onderscheiden met de prestigieuze Pritzker-prijs. De Amerikaanse prijs, bedoeld als de ‘Nobelprijs voor architectuur’, bestaat uit een bedrag van $100.000 en wordt sinds 1979 jaarlijks uitgereikt.

Ando is de derde Japanse architect die deze prijs ontvangt na Tange (1987) en Maki (1993). De internationale jury waardeert in het werk van de autodidact Ando dat hij weigert zich door conventies te laten binden in een oeuvre waarin esthetiek en functionaliteit samenkomen. Een van de beroemdste voorbeelden daarvan is het hier afgebeelde ‘rijtjeshuis’ uit Osaka uit 1976: een lange, gesloten betonnen doos met in het midden een patio waarop alle kamers uitkomen.

Deze typologie is nog onlangs de inspiratie geweest voor het bouwplan van meer dan 2000 patiowoningen op de Amsterdamse havenhoofden Borneo en Sporenburg. Ando zal de prijs op 22 mei in het Paleis van Versailles in ontvangst nemen.

Reageer op dit artikel