nieuws

Oorlogsschade sluis IJmuiden wordt na vijftig jaar hersteld

bouwbreed

Zaterdag, bijna vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt begonnen met het herstellen van de resterende oorlogsschade aan de Noordersluis in IJmuiden. Het gaat om drie beschadigingen die zich onder water bevinden.

De Noordersluis is de grootste en belangrijkste schutsluis van het sluizencomplex in IJmuiden. Vlak voor het einde van de oorlog lieten de Duitsers explosieven ontploffen om de sluis te saboteren. Kort na de bevrijding zijn de meest noodzakelijke reparaties uitgevoerd. Dat het herstellen van de resterende schade juist nu wordt aangepakt, heeft te maken met werkzaamheden die worden uitgevoerd aan de Wijkertunnel. Daardoor is het scheepvaartverkeer toch al gestremd op zes zaterdagen in mei, juni en juli. Twintig duikers gaan zaterdag de precieze omvang van de schade vaststellen met speciale meetapparatuur. De hersteloperatie zelf wordt gedaan met grote staalplaten die aan de kapotte kolkwanden worden bevestigd. De klus gaat in totaal 2,5 miljoen gulden kosten.

Reageer op dit artikel