nieuws

OM Zwolle verdenkt TSM van oplichting bank

bouwbreed

Het openbaar ministerie in Zwolle heeft een inval gedaan bij TSM Beheer en zijn dochter Traserma in Marienberg. De handelaar in grondverzetmachines wordt verdacht van fraude met valse facturen.

“De onderneming wordt verdacht een bank en een factoring maatschappij te hebben opgelicht door het maken van valse facturen. De gedupeerden hebben een aangifte gedaan van enkele miljoenen guldens”, laat de persofficier van het parket Zwolle, mr. A.L. Speijers, desgevraagd weten. Navraag leert dat ABN Amro en haar dochter IFN Factors de aangifte hebben gedaan.

Inval

Tijdens de inval is de administratie in beslag genomen. De directie is niet aangehouden. “De activiteiten van de onderneming ke gewoon doorgaan”, aldus Speijers. “Aanstaande dins- en vrijdag vindt tussen de directie en het onderzoeksteam daarover een gesprek plaats. Voorlopig zal het onderzoek drie tot vier maanden in beslag nemen.”

Gezien de complexiteit is het onderzoeksteam samengesteld uit het OM, Bureau Financiele Ondersteuning, ECD en Fiod. De laatste dienst verklaart zich bij dit onderzoek te concentreren op het fiscale en financiele traject.

Buitenland

Het bedrijf TSM heeft zich sinds 1974 ontwikkelt tot een handelaar in alle mogelijke grondverzetmachines en voert ook reparaties uit. Volgens een bericht uit Cobouw maart 1991 beweegt de onderneming zich ook buiten de landsgrenzen. ‘…in 1984 hadden de zaken reeds zo’n grote vlucht genomen dat circa 80 procent van de omzet werd verkregen uit verkopen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.’

De gedeponeerde stukken bij de Kamer van Koophandel van TSM Beheer en Beleggingen geven nauwelijks een beeld van hoe groot de huidige onderneming is. Volgens de winst- en verliesrekening over 1993 wordt bij een omzet van f. 769.087 een netto resultaat gerealiseerd van f. 15.394. Het werkkapitaal bedroeg f. 2,04 miljoen.

Reageer op dit artikel