nieuws

Nog steeds een fraaie lijn Gradall blijft concept telescoopgiek trouw

bouwbreed

Al is het al weer heel wat jaartjes geleden dat Gradall in ons land werd geimporteerd, dit Amerikaanse machinemerk vervaardigt nog steeds een fraaie lijn hydraulische graafmachines. Ondanks ingrijpende technische verbeteringen aan de bestaande modellen, waarmee de prestaties van de machines in belangrijke mate konden worden opgevoerd, is de fabrikant trouw gebleven aan het bijzondere concept van hydraulisch telescoperende en in lengte richting 220 gr. (360 gr. op aanvraag) roterende giek.

Zoals in Munchen op de Bauma 95 was te zien, vervaardigt Gradall volgens dit ontwerp een nieuwe XL serie bestaande uit de rupsmodellen XL 4200 en XL 5200 waarvan het type 4200 tevens in een mobiele versie leverbaar is.

Kenmerkend voor de Gradall machine is dat door de bijzondere giekconstructie, zonder extra aanpassing een scala van zeer verschillende werkzaamheden zijn uit te voeren.

Of het nu gaat om graaf- of hooglepelwerk, egaliseren, slopen of ripperen of het maken van taluds of sleuven, de roterende telescoopgiek die ten opzichte van de bovenbouw bovendien onder hoek is te stellen is in staat arm en bak onder elke gewenste positie te brengen. Het graafbereik van de telescoperende giek ligt voor de XL 4200 en XL 5200 op respectievelijk 9,2 en 10,5 meter.

Door gebruik van een extra knikarm aan de kop van de giek wordt het graafbereik met nog eens 2,8 meter vergroot. Ten opzichte van de conventionele Gradall modellen zijn de XL versies op enkele punten sterk verbeterd.

Minder olie

Zo wordt voor het hydraulische systeem thans in plaats van een lagedruk tandwielpomp, een hogedruk load-sensing zuigerpomp gebruikt. Het nieuwe systeem vraagt 40 procent minder olieconsumptie en levert in plaats van een constante oliestroom, hydraulisch vermogen op maat. Hiermee is 20 procent meer telescoopvermogen en 30 procent grotere opbreekkracht beschikbaar. De XL 4200 heeft een 108 kW (145 pk) dieselmotor en weegt ca. 20 ton de 24 ton zware XL 5200 beschikt over een motorvermogen van 130 kW (174 pk).

Met een extra knikarm op de telescoopgiek komt de XL 5200 tot een grootste graafbereik van 13,8 meter.

Reageer op dit artikel