nieuws

Niftarlake College wint kozijnenprijs

bouwbreed

Veel architecten hebben nog moeite met de architectonische inpassing van kunststof kozijnen in hun ontwerp. In veel poen komt het niveau niet verder dan ‘keurig netjes’: technisch en functioneel voldoet het aan de eisen, maar de esthetische en architectonische kwaliteit laat soms te wensen over.

Tot die conclusie komt de jury van de VKG-Award, een initiatief van de Vereniging van Kunststof Gevelelementenfabrikanten, die 39 inzendingen heeft beoordeeld en gisteren de winnaar bekend maakte. Kunststof kozijnen ke echter ook op aansprekende, eigen wijze worden toegepast, ontdekte de jury die een beroep deed op de de industrie om de eigen identiteit van kunststof kozijnen verder uit te bouwen. Daarbij dacht zij onder meer aan het uitbuiten van de specifieke materiaaleigenschappen in de profilering, detaillering, maatvoering en kleurtoepassing. Ook signaleerde de jury grote behoefte aan produktinnovatie van ventilatieroosters en suskasten.

Het meest tevreden was de jury uiteindelijk over het Niftarlake College in Maarssenbroek, dat werd bekroond met de VKG Award, die werd uitgereikt door juryvoorzitter Willem Egels.

De school is in opdracht van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Utrecht ontworpen door architectenbureau Stuurman Partners uit Waddinxveen en gebouwd door SMT uit Veghel, Matrixbouw uit Montfoort en ramenfabrikant H. Geerdink Bouwspecialiteiten BV uit Beekbergen.

In het ontwerp van de school spelen de vorm van de ramen een belangrijke rol. De horizontale orientatie is volgens de jury met veel variatie op passende wijze uitgevoerd. De ramen verbinden de verschillende massa’s tot een eenheid.

Reageer op dit artikel