nieuws

Nieuwe methode beperkt hoeveelheid dakpannen

bouwbreed

“Een slimme nieuwe manier van het dekken van kegeldaken, maakt het mogelijk het aantal dakpannen per m2 dak te beperken tot acht. Een dergelijk dak valt nu te maken met zes onderpannen type ‘Nonnen’, in verschillende breedtematen en twee varianten van bovenpannen type ‘Monch'”, aldus adviseur Paul Zielinski van Erlus Baustoffwerke AG te Neufahrn in Duitsland, fabrikant van de dakpannen. Speciale dakpanhaken die de onderpannen met de bovenpannen verbinden, maken bovendien het gebruik van de ontsierende mortel overbodig.

Het voordeel van deze goed sluitende oplossing is, dat onregelmatige dekking, door de zich verjongende kegel met traditionele dakpannen, hiermee tot het verleden behoort. Vaak geven kegeldaken door de onregelmatige dekking een onbevredigend beeld, omdat de symmetrie van het dak wordt aangetast. De enige oplossing hiervoor tot nu toe was, het moeizaam maken van met de hand gevormde dakpannen. Dat is bovendien erg kostbaar.

De zes ‘Nonnen’ I tot VI laten zich in twee groepen opdelen. De dakpannen I, III en V zijn naar believen achter elkaar te verleggen. De dakpannen A en B zijn van het type “Monch”.

Reageer op dit artikel