nieuws

Nettowinst ENCI bijna f. 10 miljoen hoger

bouwbreed

De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) heeft vorig jaar de nettowinst opgevoerd van f. 41,8 naar f. 51,5 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg van f. 105 tot f. 129 miljoen. De geconsolideerde netto-omzet groeide met 6 procent tot f. 731 miljoen, aldus de onderneming.

De nettowinst had f. 15,6 miljoen hoger ke zijn, maar een door de Europese Commissie opgelegde boete snoepte dit bedrag weg. Samen met nog 41 andere befdrijven binnen de Europese Unie zou ENCI zich in de periode 1983 tot en met 1994 schuldig hebben gemaakt aan het opdelen van de interne markt langs nationale grenzen. Onderlinge export was slechts mogelijk nadat de bedrijven daarover binnen het kartel afspraken maakten.

Het onderzoek naar de praktijken van de cementbedrijven begon in 1989 na klachten van cementkopers over de grote prijsverschillen binnen de gemeenschap. De bedrijven zijn veroordeeld tot boetes van 2,8 of 4 procent van hun omzet uit 1992, afhankelijk van de ernst van de overtreding. De Europese Commissie mag maximaal 10 procent boete opleggen.

De 42 bedrijven kregen boetes van in totaal f. 530 miljoen. De hoogste boete, bijna f. 70 miljoen, was voor de Italiaanse cementproducent Italcementi. De boetes zijn inmiddels voldaan, maar ENCI heeft beroep aangetekend bij het Europese Hof in Luxemburg. Ook de Vereniging Nederlandse Cementindustrie (VNC) heeft een dergelijk beroep lopen.

Reageer op dit artikel