nieuws

Kwaliteit van Hollands voegwerk is slecht

bouwbreed Premium

N. Klaver te Egmond-Hoef is metselaar. Hij werkte 12 jaar in Nederland en 16 jaar in Canada. Omdat hij zich ergert aan het Nederlandse voegwerk schreef hij Cobouw een brief. Het Nederlandse voegwerk is volgens hem niet alleen slecht van kwaliteit, het levert ook een onnodige belasting op van het milieu.

Er is een wezenlijk verschil tussen het Canadese en het Nederlandse voegwerk. De Hollandse metselaar krabt ongeveer 1 cm uit. Later brengt de voeger weer 1 cm aan. In Canada is dit krabben en voegen onbekend. Het metselwerk wordt er meteen doorgestreken, met Amerikaanse doorstrijkijzers. Meestal legt een metselaar een laag stenen en strijkt die meteen door. Dit doet hij 8 of 10 lagen, vervolgens vult hij de stootvoegen. Daarna stoffert hij alle voegen en strijkt ze mooi glad, altijd twee maal. Zulk voegwerk kan voor 50 jaar gegarandeerd worden.

Nog geen 25 jaar

Hollands voegwerk kan nog niet eens voor 25 jaar gegarandeerd worden. Gebouwen van 25 jaar oud hebben overal open stootvoegen en los gevroren lintvoegen. In sommige gevallen is 80% van het voegwerk verdwenen. Hoe komt dat? In de jaren ’30 werkten de voegers per uur. Zij drukten de voegspecie goed in de voeg en leverden een goed stuk werk. Na de Tweede Wereldoorlog werd het aangenomen werk. De voegers deden tweemaal zoveel, maar drukten de specie niet goed in de voeg, omdat het teveel tijd kostte. De voegen zijn daardoor te bros en nemen teveel water op. Als het gaat vriezen, dan vriezen zij stuk. Bij Amerikaanse voegen is dit onmogelijk, want de voeg en de metselspecie zijn een geheel.

De Hollandse manier van voegen is ook slecht voor het milieu. Een metselaar krabt per jaar ongeveer 2 m3 uit. Dat is 2 m3 metselspecie die wordt weggegooid. Er zijn ongeveer 15.000 metselaars in Nederland, dus er wordt per jaar 30.000 m3 metselspecie weggegooid. Dat is milieubelastend, maar er moet ook weer voor 30.000 m3 zand en zakken cement aangevoerd worden. De voeger morst nog eens 2% en tenslotte blijft de voeger zitten met de lege cementzakken. Al die vervuiling is het gevolg van het uitkrabben van de voeg. De metselaar is daar per jaar ongeveer 45 uur mee bezig. Dat kost ongeveer f. 2000 arbeidsloon voor het weggooien van 2 m3 specie. Voor 15.000 metselaars kost dat f. 30 miljoen, dat is economische waanzin. Toch gebeurt het al jaren, al deze vervuiling en extra kosten.

Vijf maal beter

Het zou nog niet zo erg zijn als er goed voegwerk werd geleverd, maar dat is ook niet zo. Bouwdeskundigen weten blijkbaar niet, dat de metselaar ervoor zal zorgen dat alles goed vol zit als hij zelf meteen door moet strijken. Vooral de stootvoegen, want dat maakt het doorstrijken gemakkelijker. Om die reden kan men stellen dat meteen doorgestreken metselwerk sterker is en waterdichter.

Om kort te gaan, Amerikaans voegwerk is vijf maal beter dan Hollandse voegen. Ten eerste is er geen vervuiling, ten tweede is het goedkoper, ten derde zijn de muren sterker, ten vierde zijn de muren waterdichter en ten vijfde hebben de voegen een langere levensduur. Niet alleen voor het milieu zou men in Holland over moeten stappen op Amerikaans voegen, maar ook vanwege de kwaliteit. Ik ben bereid om overal in Nederland de Amerikaanse manier van voegen te demonstreren.

Reageer op dit artikel