nieuws

Herstel woningen Oost-Berlijn kost miljarden

bouwbreed

Buitentoilet, geen bad, kachelverwarming, lekkend dak en tochtende ramen. Dit is de woonkwaliteit waarmee zeer veel mensen zich in de DDR geconfronteerd zagen.

Het alternatief bestond uit het betrekken van een appartement in een van de betonnen ‘Plattenbau’-nederzettingen. Doch ook deze flatgebouwen, vooral die uit de zestiger jaren, vertoonden al snel gebreken. Volgens Bau-senator Wolfgang Nagel (SPD) moet in vijftien jaar het gehele woningbestand van 280.000 woningen in Oost-Berlijn gerenoveerd zijn. Hiervoor is voor de komende vijftien jaar DM 4,6 miljard uitgetrokken. De locaties omvatten 40.000 woningen.

Voor 14.500 woningen is een omvangrijk instandhoudings- en moderniserings-programma opgesteld waarvoor de gemiddelde bouwkosten op DM 180.000 zijn bepaald.

Reageer op dit artikel