nieuws

Heerenveen stelt eisen aan architectuur Heide-Noord

bouwbreed Premium

Heerenveen stelt stringente eisen aan de architectuur van honderd nieuwbouwwoningen in het plan Heide-Noord. De gemeente wil in deze wijk meer eenheid tussen stedebouw en architectuur dan elders in Heerenveen het geval is.

Aanleiding zijn de klachten over het plan Ten Woude, waarin particulieren allerlei bouwstijlen door elkaar gebruikten.

De gemeente werkt in deze proef nauw samen met Heijmans Projectontwikkeling BV te Rosmalen die het complete plan realiseert. In totaal worden vier architecten uitgenodigd, die elk zo’n 25 woningen mogen ontwerpen. De eerste 25-tal woningen zijn ontworpen door het bureau Aukett en Kokon te Amsterdam. “Het sterke punt van dit bureau is dat het zowel landschap als architectuur in zijn portefeuille heeft”, aldus stedebouwkundige Gerrit de Vries van Heerenveen.

Eentonig

In samenspraak met de poontwikkelaar wordt de definitieve keus gemaakt. Stedebouwkundige De Vries wil in het experiment niet zover gaan als bijvoorbeeld de gemeente Groningen, die bouwbedrijven voorschrijft welke architecten ze moeten inhuren. “Zoiets moet in overleg gaan, vinden wij.” Wel moeten architecten die voor de andere fases worden gevraagd voortborduren op de stijl in de eerste fase. De gemeente wil dezelfde werkwijze ook elders in Heerenveen toepassen. In de nieuwbouwwijken Skoatterwald (2500-2000 woningen), Oost (700) en Oranjewoud-Noord (100) zullen de architectonische eisen van aanzienlijke aantallen woningen dezelfde zijn.

Nadeel van deze opzet is dat de nieuwbouwwijken eentonig ke worden, t stedebouwkundige De Vries, maar dat wil hij zoveel mogelijk voorkomen.

De architectonische eisen ke nog worden versoepeld als blijkt dat in Heide-Noord van koperszijde geen belangstelling voor de woningen bestaat. Met de bouw van de eerste fase in Heide-Noord wordt nog dit jaar begonnen. Het zusterbedrijf van de poontwikkelaar, Heijmans Bouw BV te Drachten, neemt de bouw van alle honderd woningen voor zijn rekening.

Reageer op dit artikel