nieuws

Harema rotorbrekers voor hout en groenafval

bouwbreed

Nido Universal Machines BV introduceert op de Nederlandse markt een serie laagtoerige rotorbrekers voor de verwerking van hout- en groenafval.

Nido Universal Machines BV is sinds 1983 een dochteronderneming van de Duitse Groep Schmidt. Binnen deze groep heeft het bedrijf als hoofdactiviteit het ontwikkelen en bouwen van machines die worden ingezet bij de gladheidbestrijding.

Het belangrijkste produkt op dit gebied is de strooi-automaat, die door zijn effectiviteit over de gehele wereld verkocht is; tot aan de Poolcirkel toe. Daarnaast vervaardigt men nog sneeuwploegen, laadinstallaties voor strooimaterialen, opslaghallen voor strooimiddelen, mobiele en stationaire sproei-installaties etc.

In Holten heeft men voor de produktie een bedrijfsterrein ter beschikking van 30.000 m2, waarvan 8.000 m2 bebouwd is.

Milieutechniek

Sinds enkele jaren beweegt Nido zich ook op het terrein van de verwerking van afvalstoffen. Op dit gebied ontwikkelde men als eerste de zogenaamde CFKar. Dit is een mobiele installatie waarmee CFK-houdende koelkasten worden afgetapt. Van daaruit ging de produktontwikkeling verder richting het ontgassen van de hardschuimpanelen en het met shredders verkleinen van van de koelkastkarkassen. Op deze wijze ontstond een complete, milieuvriendeljke sloopstraat voor koelkasten, waarvan er een aantal in West-Europa is geleverd.

Daarna volgde een complete verwerkingslijn voor witgoed en bruingoed, terwijl er momenteel gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een automatische verwerkingsinstallatie voor beeldbuizen, die vanwege de giftige bestanddelen om een specifieke oplossing vragen.

Omdat het produktenprogramma gericht was op verkleining en scheiding van droge afval- en reststoffen ontbreken de shredders niet in het leveringsprogramma. Men levert de Unthashredders die, uitgerust met vier messen, geschikt zijn voor het verkleinen van kunststof, blik, drums, autobanden, papier en hout.

Voor de verwerking van bouw- en sloopafval heeft men sinds korte tijd de houtbrekers van producent Hammel in het programma, die onder de naam Harema op de markt worden gebracht

Harema

De ‘vraatzucht’ van de Harema rotorbrekers is nauwelijks te stillen. Het breken van afval- en constructiehout, pallets, kabeltrommels en bielzen lijkt een peuleschil, evenals het verwerken van boomstammen, -schors, -stronken en groenafval. Maar ook huishoudelijk- en industrieel afval, grofafval (tot tapijten en matrassen toe) wordt doelmatig verkleind.

De serie Harema brekers kent vijf typen. Zij behoren alle tot de familie van de langzaam draaiende brekers. De voordelen van deze uitvoering zijn een lager geluids- en stofproduktieniveau en minder slijtage van de messen. De brekers zijn uitgerust met twee roterende assen met een speciaal messenwerk. Daarnaast ke de brekers nog worden voorzien van een derde as om zeer kleine snippers hout en groenafval te verkrijgen.

Uitvoering

Standaard worden de brekers uitgevoerd met een grote invoertrechter, een uitvoerband, aandrijving en besturing, een automatische terugloop en machine frame.

De machines ke stationair geleverd worden of als containeruitvoering met haakafzetsysteem. Voor de zwaardere typen is ook een dieplader versie mogelijk.

Naast de standaarduitvoeringen is nog een aantal extra mogelijkheden leverbaar zoals een afstandsbediening, een magneetband, een inklapbare uitvoerband, een kiptrechter en een haakarm slede.

De Harema H450 , die aangedreven wordt door een dieselmotor met een vermogen van 110 kW, heeft een uurproduktie (afhankelijk van het ingevoerde materiaal) van 20 tot 50 m per uur. Bij een verdichtingsgraad die kan oplopen tot 300% kan derhalve sterk bespaard worden op de transportkosten van afval.

Reageer op dit artikel