nieuws

Gecombineerde klimkist brengt woongebouw Aquadus op hoogte

bouwbreed

In de Delftse wijk Hof van Delft is bouwbedrijf Van Geest Bouw BV uit Hellevoetsluis in opdracht van Proper Stok Woningen BV druk doende met een woningpo. Het complex, onder architectuur van Cees Dam en Partners BV, Rotterdam, bestaat uit een elf bouwlagen tellend woongebouw met parkeergarage en aangrenzend een flatgebouw 108 appartementen.

Voor de realisering van dit ruim f. 30 miljoen kostende po heeft aannemer Van Geest zich vastgelegd op een tijdsperiode van exact anderhalf jaar. Evenals de woningen wordt ook het ronde woongebouw door Van Geest in gietbouw uitgevoerd en waarvoor Mabeca BV, Leerdam een klimsteigerbekisting ontwierp. De dragende wanden van het woongebouw Aquadus zowel als de woningscheidende wanden worden in beton uitgevoerd.

Met name de rond gezette buitengevel wordt met behulp van een klimkist in het werk gestort. Deze werd ontworpen door adviesbureau van Eck BV, Rijswijk in samenwerking met bekistingsleverancier Mabeca.

De hier gehanteerde bekisting is een combinatie van houten staander systemen met stalen gordingen, door MBC Mabeca gemonteerd op een klimsteiger. Doordat de gehele constructie, van verdiepinghoge bekisting en klimsteiger in een handeling naar een volgende verdieping is op te trekken, kan het aantal kraanhandelingen belangrijk beperkt blijven.

Voor het naar een hogere verdieping tillen van de 6 m lange schotten van deze 324 m2 grote ronde bekisting wordt daarom niet meer gevraagd dan een dag. Op deze wijze laat de betonnen constructie van een verdieping inclusief vloeren zich in slechts acht dagen realiseren.

Ervaring

Voor het concept van de in Delft toegepaste bekisting stond de twintig jaar bekistingservaring van Mabeca garant. Het bedrijf voert een aantal gerenommeerde, systemen en is daarmee in staat, voor elk po een doelgerichte en op maat gesneden oplossing aan te dragen.

Het leveringspakket omvat bovendien een grootpaneelbekisting van het fabrikaat Hagele een flexibel en snel monteerbaar systeem voor het storten van kelders, kernen en stabiliteitswanden. Per m2 bekistingsoppervlak is bij dit XT-systeem een betondruk toegestaan van 100 kN.

Van een flexibele toepassing en korte montagetijd is evenzeer spraken bij het MBC steigersysteem. Met behulp van een beperkt aantal afzonderlijke elementen laat dit systeem zich behalve tot een uitstekend toegankelijke gevelsteiger ook opbouwen tot een trappetoren of als ondersteuningsconstructie voor betonvloeren gebruiken.

Matrijzen

Een interessant produkt in het Mabeca programma is tevens het Seeger matrijs voor structuurbeton. Deze MBC matrijzen worden vervaardigd van styropor hardschuim en laten zich op de bouwplaats op maat snijden. De attractieve ontwerpen en markante profilering van het materiaal bieden een scala van keuzemogelijkheden in de verfraaiing van betonoppervlakken van borstweringen, eindgevels, liftwanden, kolommen en pijlers.

De matrijzen worden geleverd in de afmetigen 3000 x 1000 mm en in dikten van 2 – 40 mm , afhankelijk van het gekozen profiel en de structuur. Het duurzaam polyurethaan materiaal staat een veelvoudig gebruik toe.

Met de zich sterk uitbreidende buitenlandse markt met name voor complete bekisting- en steigersystemen verwacht Mabeca de export niet onbelangrijk te ke vergroten. Met de nog voortdurend groeiende binnenlandse activiteiten wordt daarom dit jaar rekening gehouden met een verdrievoudiging van de omzet van 1994.

Het ronde woongebouw Aquadus in aanbouw in de wijk Hof van Delft. Voor het storten van de verdiepingswanden adviseerde bureau van Eck BV een houten paneelbekisting met stalen gordingen op dragende klimsteiger.

Ook de woningscheidende wanden worden in beton uitgevoerd, die deels worden opgetrokken met behulp van door Mabeca samengestelde houten paneelbekisting

Reageer op dit artikel