nieuws

Ermerging market Kondor Wessels ligt in Berlijn

bouwbreed

Voor de Dick Wessels van de Kondor Wessels Groep liggen de emerging markets dichtbij. Terwijl menig ondernemer zich vestigt in de opkomende markten in Zuid-Oost Azie heeft Wessels zijn kaarten gezet op de markten in en om Berlijn. Op een uurtje vliegen van zijn hoofdkantoor in Rijssen speelt hij een risicovol speel en tot nu toe met succes.

De burgemeester van Kleinmachnow, W. Blasig, valt in het niets bij de breedgeschouderde Dick Wessels. In doen en laten zijn het twee antipolen, maar ze hebben elkaar gevonden. Het voormalige verpauperde Oost-Berlijnse dorpje Kleinmachnow krijgt een nieuwe woon- en winkelkern en een aantal woonwijken die geheel uit de koker komen van Kondor Wessels. Woningen en kantoren zijn hard nodig meldt Blasig, want onder invloed van de eenwording en de komst van ambtenaren uit Bonn zal zijn stad groeien van 12.116 inwoners in 1993 naar minimaal 22.000 in 2005.

Samen met Blasig heeft Wessels een 50/50-samenwerking, Dreilinden Entwicklungsgeschellschaft (DEG), opgezet, die eind vorige week een toelichting gaf op de plannen. De burgervader ging met Wessels in zee “omdat hij zo geduldvol kan luisteren en niet zijn ideeen tot vervelens toe doordrukt”. Want, zo had Blasig ervaren, Duitse ontwikkelaars hebben geen ervaring met dit soort grote poen. “En willen eigenlijk al heel snel geld zien.”

Pruisen

Maar nog voordat de voordracht van Blasig de beruchte Duitse lengte krijgt, met als gevolg een slapende zaal, wordt hij op Pruisische wijze door iemand van Kondor Wessels weggefloten en kreeg het beursfonds uit Rijssen de vloer. Want DEG is Kondor Wessels.

In totaal is de door een Nederlander geleide onderneming bij vijf projecten betrokken die tot even over de eeuwgrens een omzet genereren van bijna een half miljard gulden.

Om de risico’s voor een dergelijk po af te dekken heeft men bijvoorbeeld de ontwikkeling van het winkelcentrum met MBO, ontwikkeldochter van ING, opgetuigd. “Want nog voordat we aan een project beginnen zijn we f. 50.000 tot f. 60.000 eigen geld kwijt,” aldus Laurens Hegeman, directeur van DEG.

Het hotel dat onderdeel uitmaakt van de ontwikkeling van Kleinmachnow is tot opluchting van de Kondor Wessels-top onlangs door geschoven naar een groep van Duitse beleggers. Hegeman: “Daarnaast zijn we erin geslaagd voor de pofinanciering vijf grote Duitse banken aan ons te binden.” In tegenstelling tot normaal heeft Kondor Wessels het resultaat op het hotel nog niet genomen. Eerst wil de onderneming wachten tot ook het appartementencomplex, dat onderdeel uitmaakt van de hotelontwikkeling, is verkocht. In de vrijdag gepresenteerde halfjaarcijfers 94/95 zijn nog geen resultaten meegenomen van grote Duitse poen.

Oververhitting

Het gevaar voor Kondor Wessels schuilt in de oververhitting van de vestiging in Berlijn. Inmiddels heeft Kondor Wessels Berlin, actief in de regio Berlijn en Brandenburg, de maximale omvang bereikt van circa 220 medewerkers. Voor het lopende boekjaar 94/95 wordt een omzetniveau bereikt van bijna DM 200 miljoen.

Om de explosieve groei op te vangen is vorig jaar Pero Bau gekocht en is men naarstig opzoek naar nog een over te nemen bedrijf. Speciaal voor dit laatste heeft men bij de Nationale Investeringsbank een AA-krediet van f. 25 miljoen aangetrokken.

“Om het tekort aan bouwvakkers op te vangen nemen we steeds meer leerlingen aan”, verklaart Jos Hegeman, directeur Kondor Wessels Berlin, die het succes mede wijt aan het aannemen van uitsluitend Oost-Duitse mensen. “Die mensen leiden we op om de toekomstige groei op te ke vangen.”

Reageer op dit artikel