nieuws

Eigenaren krijgen panden niet van monumentenlijst

bouwbreed

Zeven huiseigenaren uit Hierden hebben tevergeefs geprobeerd om hun panden van de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen. Dit blijkt uit een reeks uitspraken van de Raad van State.

Het gaat om oude herenhuizen en boerderijen die enkele jaren geleden door de gemeente Harderwijk als beschermd monument werden aangewezen. De bewoners zijn bang dat ze hun huizen nu niet meer ke verbouwen. Ook vrezen ze dat het onderhoud veel meer geld gaat kosten. De bewoners betwisten dat hun huizen zo bijzonder zijn als de gemeente Harderwijk doet voorkomen.

De Raad van State vindt echter dat de gemeente zich voldoende heeft laten inlichten door deskundige instanties, zoals de Harderewijkse Monumentencommissie en het Gelders Genootschap tot Bevordering en Instandhouding van Stad en Land. Daarbij wordt opgemerkt dat de huiseigenaren voor eventuele extra kosten die ze moeten maken altijd ke proberen schadevergoeding te krijgen.

In een geval heeft de Raad van State een protesterende huiseigenaar in het gelijk gesteld. Het gaat om de eigenaar van een zogeheten langsdeelboerderij. De Raad van State vindt dat deze boerderij ten onrechte op de monumentenlijst is gezet, omdat hij in de loop der jaren zo ingrijpend verbouwd is, dat van de oorspronkelijke vorm weinig meer over is.

Reageer op dit artikel