nieuws

Eerste element Piet Heintunnel uit dok gesleept

bouwbreed

Het eerste tunnelelement voor de Piet Heintunnel is uit het bouwdok ‘Verrebroek’ gesleept en afgemeerd op de afbouwlocatie. Daar zullen nog de nodige voorzieningen worden aangebracht om transport over zee naar Amsterdam mogelijk te maken.

Het gekromde tunnelelement werd het bouwdok uitgesleept door de ‘Evertsen’ van Van den Akker uit Vlissingen. In de ochtend werd met de operatie begonnen. De gang van het element is beheerst met behulp van draden naar lieren die op de dijken van het bouwdok zijn geplaatst. Het uitslepen ging langzaam. Er werd een tweede boot ingezet om het element tijdig aan de palen van de afbouwlocatie te ke afmeren.

De bouwcombinatie Piet Heintunnel, bestaande uit vijf Belgische aannemers, heeft de betonnen tunnelelementen voor de Piet Heintunnel gemaakt in het bouwdok ‘Verrebroek’ op de linker Maasoever bij Antwerpen. De Piet Heintunnel komt in Amsterdam te liggen en is onderdeel van de verbinding van het centrum met het oosten van Amsterdam.

Het afgezonken deel van de tunnel heeft een lengte van 1260 meter. Die wordt opgebouwd uit acht afzinkelementen van 158 meter. Ze wegen 40.000 ton elk. De uiteinden van de elementen zijn dicht gemaakt met betonnen kopschotten. De betonnen afzinkelementen zijn voor zien van voorspanning om de krachten door golven te ke weerstaan.

Afbouwlocatie

Woensdag werd het eerste element uit het dok gesleept en naar de afbouwlocatie gebracht. Daar zullen onder meer generatorplatforms worden geplaatst. De generatoren moeten elektriciteit leveren als onverhoopt gepompt moet worden.Ook worden voorzieningen aangebracht voor het slepen.Het gaat om een duwbootframe aan de achterzijde en fairleads aan de voorzijde van het element.

Smit Maritme Contractors uit Rotterdam verzorgt het transport en het afzinken van de tunnelelementen. Het transport gaat via de Westerschelde en de Noordzee naar de bouwlocatie Amsterdam. Het slepen over zee gebeurt bij doodtij, als de stroomsnelheden het laagst zijn. Het eerste element zal 5 mei op transport gaan. De afstand van 300 km denkt men in 60 tot 72 uur te ke afleggen.

Projectdirecteur L. Franken van de combinatie Piet Heintunnel zei in zijn voordracht ter gelegenheid van het uitvaren van het eerste tunnelelement uit het bouwdok “fier te zijn zo een po in hartje Amsterdam te mogen aanleggen”. De mensen die het transport verzorgen wenste hij goede vaart en behouden thuiskomst.

Reageer op dit artikel