nieuws

De eerste twee mobiele graafmachines van Cat

bouwbreed

De blikvangers in de complete hal die Caterpillar op de Bauma nodig had om al zijn nieuwtjes te presenteren waren ongetwijfeld de twee nieuwe Cat mobiele graafmachines uit de 300-familie, de M315 en M318.

Sinds april zijn de nieuwe mobiele hydraulische graafmachines van Caterpillar in de populaire klasse van 13 en 15 ton er nu werkelijk . Zo als de type-aanduiding reeds aangeeft, gaan zij behoren tot de bekende 300-familie hydraulische graafmachines van Cat en hebben daarom alle technische hoogstandjes uit deze familie meegekregen.

De machines zullen worden gebouwd in een nieuw opgezette fabriek in het Duitse Wackersdorf terwijl de bouwer de naam EDC heeft gekregen. Deze afkorting staat voor European Excavator Design Center GmbH en Co. KG. Dit behelst een joint-venture tussen Caterpillar, de Duitse Cat-dealer Zeppelin, Sennebogen en Eder.

Mobiel

Verkoop en service zal wereldwijd worden verzorgd door het dealernetwerk van 187 dealers in 128 landen. Voor Nederland is dit uiteraard Geveke Zwaar Materieel te Amsterdam. Op het gebied van machinistencomfort scoren de beide nieuwe mobiele graafmachines hoog.

De cabine is uitgerust met grote deuren en biedt een ruim zicht naar alle kanten. Het bedieningsinstrumentarium is optimaal gepositioneerd en gemakkelijk te bedienen vanuit de moderne, in alle standen verstelbare machinistenstoel. Dankzij een optimaal gebruik van dempingsmaterialen is de cabine vrijwel trillingvrij en komt het geluidsniveau in de cabine niet boven de 72 dB(A).

Motoren

Het elektronische besturingssysteem is afgesteld op een maximale wisselwerking tussen de motor en het hydraulische systeem, en voorziet de machinist daarnaast over al de gewenste informaties.

Het moderne hydraulische systeem is uiteraard uitgerust met load-sensing om het vermogen daar af te geven waar het gewenst is. De Cat M318 heeft als krachtbron de Cat 3116 turbogeladen dieselmotor met directe inspuiting. Deze motor levert een vermogen van 104 kW (140 pk). Het model M315 heeft de Cat 3054 dieselmotor met directe inspuiting en turbolading. Deze motor is goed voor een vermogen van 92,5 kW (124 pk). Beide motoren voldoen aan de EC-normen zoals deze in 1998 gaan gelden.

De permanent vierwielaangedreven machines zijn beide uitgerust met een twee-versnellings powershift transmissie. De maximale rijsnelheid bedraagt vooruit 34 km/uur en achteruit 20 km/uur.

Uitvoering

De onderwagens zijn uitgevoerd met stempels die afzonderlijk bestuurd ke worden om een zo groot mogelijke stabiliteit in het terrein te verkrijgen. Voor de stabiliteit kan ook gebruik gemaakt worden van het standaard dozerblad. Zowel dit blad als de stempels zijn uitgevoerd als een ‘pin-on’-constructie en ke derhalve zowel voorop de machine als achterop geplaatst worden. Tevens bestaat de mogelijkheid om in plaats van het dozerblad een tweede stel stempels aan te bouwen.

Voor beide machines is er een ruime keus uit gieken, stelen en graafbakken. Op het gebied van aanbouw-hulpstukken staat het programma dat van de bestaande 300-serie, ter beschikking.

Specificaties

Het bedrijfsgewicht van beide machines bedraagt respectievelijk 14400 tot 16.500 kg en 16.500 tot 18.700 kg., e.e.a. afhankelijk van de uitvoering van de machines.

Bij de M315 kan gebruik gemaakt worden van bakken met een inhoud van 0,24 tot 0,86 m3 terwijl bij de M318 bakken van 0,40 tot 1,05 m3 gebruikt ke worden.

Standaard uitgerust met een 2400 mm giek bedraagt de maximale laadhoogte van de machines bedraagt 6330 mm, de maximale graafdiepte 5350 resp. 5680 mm en het maximale bereik 8630 resp.9040 mm. De opbreekkracht van de M315 is aan de lepelsteel 62 kN en aan de bak 99 kN. Voor de M318 zijn deze waarden resp. 88 kN en 108 kN.

Het ligt bij Caterpillar in de bedoeling de serie mobiele graafmachines verder uit te breiden. Hoe en wanneer blijft tot op dit moment nog een grote vraag.

In het populaire marktsegment mobiele hydraulische graafmachines met een eigen gewicht van 13 tot 15 ton heeft Caterpillar met de M315 en M318 nu ook enkele ijzers in het vuur.

Reageer op dit artikel