nieuws

Cargill blijft dreigen met vertrek uit Amsterdam

bouwbreed

Het agrifood-concern Cargill verbreedt zijn verzet tegen de plannen van de gemeente Amsterdam om in het Westelijk Havengebied, de Houthaven gefaseerd 1800 woningen te bouwen.

J. van Zelm van Eldik, adjunct-directeur van Cargill BV, liet weten dat meer bedrijven in het havengebied zich zorgen maken over de ‘niet-bedrijfslevenvriendelijke’ koers die de gemeente vaart. Enkele maanden terug maakte Cargill al bekend dat woningbouw in het Amsterdamse Westelijk Havengebied “catastrofale” gevolgen heeft voor het bedrijf. Door woningbouw dreigen de milieunormen dan zodanig te worden verhoogd dat ondernemen er steeds duurder wordt. De winstmarge is toch al niet zo hoog, aldus Van Zelm van Eldik. “Grote hoeveelheden en lage marges.”

Van Zelm van Eldik herhaalde desgevraagd zijn waarschuwing namens Cargill, dat het niet ondenkbeeldig is dat de onderneming gaat vertrekken. Zijn bedrijf zou mogelijk verhuizen naar Antwerpen, Bremen, Hamburg of andere havensteden.

Terugtrekken

Ook ondernemingen als het Israelische kunstmestbedrijf Amfert en Eggerding (ertsmakerij) ageren tegen de gemeenteplannen. Amfert-bedrijfsleider C. Langeveld bevestigde dat het moederconcern in Israel overweegt zich uit Amsterdam terug te trekken als de stad de gewraakte woningbouwplannen doorzet.

Volgens Langeveld zijn er zeven of acht ondernemingen in het Westelijk Havengebied die over deze materie nauw met elkaar contact houden. Het gebied wordt begrensd door de Houthaven aan de oostkant en de Coentunnel aan de westkant.

“Binnenkort gaan we met elkaar om de tafel zitten”, aldus Langeveld. “Wij betuigden al heel snel adhesie aan het standpunt dat Cargill tegenover de gemeente innam.”

Amfert telt zo’n 135 werknemers. Ook Eggerding en een nog niet met name genoemd cementbedrijf (dat zich in het gebied wil gaan vestigen) zijn bezorgd. Het cementbedrijf zou eventueel elders neerstrijken.

“Het bouwen van woningen op 1 kilometer ‘down wind’ van deze bedrijven is vragen om moeilijkheden. Vooral de stofoverlast is problematisch. Dan zouden we een stadion rond een schip moeten bouwen. Ik moet er niet aan denken”, zegt Van Zelm van Eldik.

Aan geur- en geluidsoverlast is volgens hem nog wel wat te sleutelen om het tot aanvaardbare proporties terug te brengen.

Cargill volgt momenteel in deze affaire twee wegen. De onderneming is “op uitnodiging van de gemeente met de wethouders in overleg”. Verder loopt er een procedure bij de Raad van State. In het gesprek met de gemeente probeert Cargill het stadsbestuur alsnog te overtuigen van haar “dwaling”.

Geruchten

Geruchten als zou Cargill willen onderhandelen over een geringer aantal woningen dan de genoemde 1800 (bijvoorbeeld 600) ontkent Van Zelm van Eldik met klem. “We zijn niet bereid tot marchanderen of tot koehandel. Ons standpunt is dat er geen woningen moeten komen.”

Cargill is een Amerikaans familiebedrijf met een omzet van $50 miljard en een winst van tussen de $500 a $600 miljoen. De onderneming telt 850 vestigingen in 61 landen, waarbij in totaal 70.000 mensen werken. Cargill in Nederland heeft fabrieken en vestigingen her en der in het land, behalve Amsterdam onder meer in Wormer, Bergen op Zoom, Swalmen, de Botlek, Deventer en Koog aan de Zaan. In Amsterdam werken bij Cargill zo’n 600 mensen.

Cargills ondernemingen in Nederland zijn samen goed voor een omzet van circa – 6,4 miljard en een winst na belastingen van – 105 miljoen in 1994.

Amsterdam wilde vooruitlopend op de huidige onderhandelingen nog niet op de waarschuwingen van de ‘haven’-ondernemingen reageren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels