nieuws

Ankerpalen ‘ingezogen’ in Calandkanaal

bouwbreed

De Rotterdamse haven is weer twee zuigankers rijker sinds Van Splunder Funderingstechniek, in opdracht van Gemeentewerken Rotterdam, in het Calandkanaal ten behoeve van afmeergelegenheid no.81 een tweetal ankerpalen heeft geplaatst.

Het gaat hierbij om palen met een diameter van 3,75 meter en met een lengte van 11 meter. De palen zijn geschikt voor een ankerkracht van 180 ton. Het bijzondere van deze palen is dat ze niet in de bodem zijn geheid of getrild maar in de bodem zijn gezogen.

Om dit te ke bewerkstelligen zijn de palen voorzien van twee boldeksels. Door de paal met een gewone onderwaterpomp leeg te zuigen ontstaat onder het deksel een vacuum. Door waterdruk aan de bovenzijde van het deksel wordt de paal in de bodem geperst. De zuigankerpalen zijn geleverd en geplaatst door Van Splunder. Voor het benodigde hijswerk is gebruik gemaakt van de ponton “Morrison’ die eigendom is van Gemeentewerken Rotterdam.

Sinds kort is afmeergelegenheid no. 81 in het Calandkanaal twee ingezogen ankerpalen rijker.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels