nieuws

Amsterdam goedkoper dan andere grote steden

bouwbreed

De stad heeft nog steeds de naam duur te zijn, maar sinds 1994 behoort Amsterdam voor het bedrijfsleven niet meer tot de steden met de hoogste belastingen. Ondernemers betalen minder dan in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en zelfs minder dan in Zaanstad. Utrecht is het duurst.

Dit blijkt uit een onderzoek van het bureau Economische zaken van de gemeente Amsterdam. Het bureau vergeleek de tarieven voor onroerende-zaakbelasting (OZB), rioolrecht, zuiveringskosten afvalwater en elektriciteit. Uit het rapport blijkt dat de verschillen tussen de grote steden de laatste twee jaar zijn gegroeid.

Met name de verlaging van de OZB in de hoofdstad leidde tot het gunstige beeld. In 1992 was Amsterdam met deze tarieven nog een van de duurste gemeenten. Het merendeel van de kosten zijn bedrijven kwijt aan elektriciteit. Die tarieven zijn in Amsterdam in vergelijking met elders wel hoog. Zuiveringskosten voor afvalwater zijn redelijk laag, maar het rioolrecht, ingevoerd in 1990, is alleen in Utrecht hoger.

Dit jaar voerde Amsterdam een speciaal tarief in voor bedrijven die veel afvalwater lozen. Naarmate de hoeveelheid groter is, neemt het tarief per 300 kubieke meter af. De andere grote gemeenten binnen het gebied van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), de voorloper van de stadsprovincie, zitten ongeveer 20 procent onder de gemiddelde kosten van Amsterdam. Almere is in de afgelopen jaren met de tarieven op hetzelfde niveau terechtgekomen als andere middelgrote gemeenten. Het Amsterdams college van B en W bespreekt de resultaten volgende week.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels