nieuws

Aangepaste organisatie sleept bedrijf in 1995 uit dal Verliezen in kantoorbouw en Belgie treffen Kon. IBC

bouwbreed Premium

Voor Koninklijke IBC is 1994 een zwaar jaar geweest. De extra resultaten verkregen door aankoop van Muwi Bouwgroep in 1993 smolten geheel weg door de tegenzittende bouwmarkt en een aantal reserveringen. De aangepaste organisatie moet het bedrijf voor dit jaar weer op het rechte pad zien te krijgen.

De pijn voor het bouwconcern in Best zat in IBC Bouwgroep Nederland, de utiliteitsbouwer, en de Belgische activiteiten. Door een aanzienlijk verlies bij u-bouwer Van Hoorn uit Capelle a/d IJssel heeft IBC Bouwgroep Nederland niet aan de verwachtingen voldaan. “Als het verlies daar niet zo schrikbarend was geweest dan hadden we een glanzend jaar gehad”, aldus ir. N.A.J. Hooijmaaijer, voorzitter raad van Bestuur Koninklijke IBC. Gelijk met de aanpassing van de gehele organisatie is bij Van Hoorn de bezem door de directie gegaan. De bestuursvoorzitter verwacht dat Van Hoorn dit jaar ‘break even’ zal draaien. Positieve ontwikkeling voor het bouwconcern is dat de omzet utiliteitsbouw weer aan het groeien is, f. 349,2 miljoen (+6 procent). Over 1993 werd men nog geconfronteerd met een teruggang van van 29 procent.

In Belgie blijft het afzien voor IBC. In het gisteren verschenen jaarverslag 1994 staat dat alleen de Kortrijkse bedrijven – NV De Coene Construct – een positief resultaat hebben getoond. De bedrijven in Brussel en Wallonie hebben verlies geleden. Hooijmaaijer: “We vertrekken echt niet uit Belgie. IBC werkt er al twintig jaar, waarvan 18 jaar met een positief resultaat. Het probleem vormt de OG-markt in Brussel. Overigens zie ik die markt dit jaar verbeteren.”

Muwi Groep

Samen met het verlies van Van Hoorn betekende dat het geconsolideerde resultaat negatief werd beinvloed. Ten opzichte van 1994 daalde dit met f. 4,54 miljoen. De affaire Van Hoorn betekent wel dat voor het derde jaar winst en bedrijfsresultaat dalen.

Ingaande het nieuwe jaar zijn alle woningbouwactiviteiten ondergebracht bij Muwi Groep. Het omzetvolume voor dit jaar bedraagt f. 300 miljoen en zal net als vorig jaar bijdragen aan de winst, circa f. 4 miljoen in 1993.

Ondanks de woninghausse daalde de omzet van deze activiteiten met 9 procent tot f. 286,6 miljoen. Volgens het bedrijf komt dat door de latere start van een aantal woningbouwcomplexen.

Het bedrijf geeft overigens op geheel eigenwijze invulling ‘aan de jacht op bouwgrond’. Men voert een actieve grondpolitiek om toekomstig bouwvolume veilig te stellen. Hiervoor werkt men echter samen met De Nationale Investeringsbank. Samen met deze bank heeft men het bedrijf Interpoa Vastgoed Best opgezet. Dit grondfonds beschikt inmiddels over een aantal potentiele bouwlocaties en voert daar vier poen uit.

De omzet ‘overige activiteiten’ bereikte een niveau van f. 57,9 miljoen. De terugval met 22 procent komt onder andere door problemen in de staalbouwsector. ISC Staalbouw Best was daardoor genoodzaakt de organisatie in te krimpen. De onderneming concentreert zich op onderhoud en werkt uitsluitend nog voor IBC-bedrijven.

Bouwstaking

De bouwstaking gaat IBC geld kosten. “Tijdens de staking zijn alle grote werken platgelegd en we werken aan nogal wat van dat soort projecten”, aldus Hooijmaaijer. “We hebben daardoor produktieverlies geleden. De komende maanden zetten we alles op alles om dat in te halen. De extra kosten hiervan wegen niet op tegen de kosten gedurende de staking, omdat deze het gehele bedrijf troffen.”

Voor Hooijmaaijer is dit zijn laatste jaar. Hij wordt voor eind 1995 vervangen door de van Alcoa afkomstige H.A.J. Bemelmans. Aan hem onder andere de taak de familie Hooijmaaijer los te weken uit het bedrijf. Net als bij concurrent Wilma, in handen van de familie Maas, wordt daarvoor een voorzichtig traject bewandeld. Hooijmaaijer: “IBC gaat morgen echt niet naar de beurs. Als familie staan we op termijn niet afwijzend ten opzichte van een gang naar de beurs. Maar in rust worden ook andere mogelijkheden bestudeerd.”

Jaarcijfers 1994 Koninklijke IBC

Netto omzet f. 738,6 miljoen ( f. 886,09 miljoen) Bedrijfsresultaat f. 4,35 miljoen ( f. 10,03 miljoen) Winst f. 2,48 miljoen ( f. 7,02 miljoen) Orderportefeuille f. 633,4 miljoen ( f. 513,9 miljoen)

Reageer op dit artikel