nieuws

Waalbrug in A2 bij Zaltbommel wordt eerder opengesteld

bouwbreed Premium

De nieuwe brug over de Waal bij Zaltbommel is een half jaar eerder klaar dan oorspronkelijk gepland. De brug zal begin ’96 voor het autoverkeer worden opengesteld.

Dat heeft Rijkswaterstaat woensdag meegedeeld. Met de ingebruikname komt naar verwachting al begin ’96 een eind aan de dagelijkse files op de rijksweg A2 ter hoogte van Zaltbommel.

De capaciteit van de smalle, oude brug in de A2 is niet voldoende om de huidige verkeersintensiteiten in de spits probleemloos te ke verwerken. De oude brug is bovendien geregeld het toneel van ernstige verkeersongevallen. De nieuwe tuibrug, met twee rijbanen van elk drie rijstroken en een rijbaan voor langzaam verkeer en fietsers, moet daar een eind aan maken.

De nieuwe brug wordt gebouwd door de aannemerscombinatie Tuikom II v.o.f. waarin deelnemen: Heymans NV uit Rosmalen en Phillip Holzmann AG uit Dusseldorf. Het werk werd na een aanbesteding met voorafgaande selectie verkregen op basis van een aanbieding met een speciale werkmethode. In het bestek is rekening gehouden met een oplevering van de brug op 1 mei 1996. Aanvankelijk werd door opdrachtgever Rijkswaterstaat rekening gehouden met een datum in september 1996 voor openingstelling voor het autoverkeer. De werkzaamheden zijn echter zo voorspoedig verlopen dat de brug begin 1996 al in gebruik kan worden genomen. Vooralsnog geeft Rijkswaterstaat volgend jaar twee maal twee rijstroken vrij. Halverwege ’98 wordt de rijksweg uitgebreid tot twee maal drie rijstroken. Dat is een jaar eerder dan voorzien.

Reageer op dit artikel