nieuws

Verzekeraars duurder met ziektewetpremie

bouwbreed

De ziektewetpremies van commerciele verzekeringsbedrijven zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen veel hoger dan die van de bedrijfsvereniging in hun sector. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau In’trest en de werkgeversorganisatie MKB Nederland.

Het kabinet is van plan per 1 januari 1996 de werkgevers zelf te laten betalen voor de ziektewetuitkering. De werkgevers brengen dat risico nu nog onder bij een bedrijfsvereniging, maar zullen in de toekomst aangewezen zijn op commerciele verzekeringsbedrijven.

Volgens MKB Nederland zijn de commerciele verzekeraars nog steeds slecht voorbereid op de situatie. Van tien bedrijven die werden benaderd om bedrijven te verzekeren konden er drie binnen twee weken een vrijwel complete offerte indienen en een vierde reageerde later met een beperkt overzicht. Gevraagd werd om offertes voor kleine en middelgrote bedrijven met een laag en een hoog ziekteverzuim.

Gemiddeld waren de particuliere verzekeraars in alle gevallen duurder dan de bedrijfsverenigingen. Dat liep op van 1,06 keer zo duur bij een detailhandelsbedrijf met zestig werknemers met een laag verzuim tot 2,66 keer zo duur bij een metaalbedrijf met zestig werknemers met een hoog verzuim.

De verschillen tussen de verzekeraars onderling zijn groot. Bij een bouwbedrijf met 60 werknemers met een hoog verzuim was de premie bij de ene verzekeraar 3,467 procent en bij de andere 7,06 procent.

Het onderzoek bevestigt de vrees dat kleine en middelgrote bedrijven in het nieuwe systeem veel duurder uit zullen zijn. MKB Nederland doet ook een “klemmend beroep” op kabinet en Tweede Kamer om het publieke stelsel voor Ziektewet en arbeidsongeschiktheid overeind te houden.

Er zijn niet alleen plannen om de Ziektewet te privatiseren, maar ook de arbeidsongeschiktheidswet.

Reageer op dit artikel