nieuws

Universiteit moet geen kennis verkopen

bouwbreed

Universiteiten moeten zich niet richten op het verkopen van kennis aan het bedrijfsleven. De kennis wordt ontwikkeld voor de studenten, die er later in de praktijk gebruik van ke maken. Dat stelt de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in het rapport ‘Exploitatie van universitaire kennis’.

Volgens de AWT zijn universiteiten geen fabrieken waar kennis als marktwaar wordt geproduceerd. De ministeries van Onderwijs en Economische Zaken doen dan ook ten onrechte pogingen om de universiteiten deel te laten nemen aan de markt voor kennis. De overheid kan wel proberen bij te dragen aan een betere relatie tussen universiteiten en bedrijfsleven. Volgens de AWT moet het daarbij niet gaan om kortstondige ad-hoc poen, maar om een duurzame relatie. Het is namelijk niet realistisch te verwachten dat het bedrijfsleven na afloop van een kort po de financiering zal overnemen. Ad-hoc poen leiden over het algemeen niet tot een blijvende samenwerking. Het is daarom beter om de ontwikkeling van kennis aan te laten sluiten bij de onderzoeksprogramma’s van de bestaande instituten.

Met haar standpunt levert de AWT ook kritiek op de situatie in de bouw. Het komt steeds vaker voor dat poen aan universiteiten het gevolg zijn van ad-hoc initiatieven uit het bedrijfsleven. De universiteit moet echter niet gezien worden als een bedrijf waar pakketjes kennis ontwikkeld en gekocht ke worden.

Reageer op dit artikel